Τα βλέμματα στραμμένα και πάλι στον Συνεργατισμό

Στον Συνεργατισμό είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα και σήμερα, μετά από μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες, έχοντας ως επίκεντρο τον έλεγχο που επιχείρησε να του ασκήσει ο Γενικός Ελεγκτής.

Συγκεκριμένα, στις 08:30 άρχισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), με σκοπό την «επαναβεβαίωση και καθορισμό της κατεύθυνσης που πρέπει να κινηθεί στο μέλλον», ενώ αμέσως μετά τη ΓΣ θα ακολουθήσει η συνεδρία της Επιτροπείας της ΣΚΤ.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, κατά τη ΓΣ θα παρουσιαστεί η πορεία και η απόδοση του Συνεργατισμού, με βάση το πλαίσιο που χρειάζεται να λειτουργεί, να αξιολογείται και να κρίνεται, ενώ δεν αποκλείεται στην ανακοίνωση Τύπου που θα ακολουθήσει, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ δεν αποκλείεται να απαντήσει στα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, τόσο με επίκεντρο τον Συνεργατισμό, όσο και το πρόσωπό του.

Εξάλλου, καταπέλτης προς τον ίδιο ήταν η σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία έκανε λόγο για «θολό τοπίο» στην επιλογή του, ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, στην διαδικασία της πρόσληψής του, στις συνολικές ετήσιες αποδοχές και στην έλλειψη εμπειρίας του.

Ο έλεγχος που δεν άρχισε ποτέ

Παρά τις προσπάθειες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, το πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο διασώθηκε πριν από λίγα χρόνια με χρήματα των φορολογούμενων και αποτελεί «κρατική επιχείρηση», δεν συνεργάστηκε στο πλαίσιο του ελέγχου, μη ικανοποιώντας τα αιτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για παροχή στοιχείων.

Έτσι, ο πόλεμος ανακοινώσεων που ακολούθησε, χώρισε τους θεσμούς σε δύο στρατόπεδα.

Από τη μια η Διοίκηση του Συνεργατισμού, μαζί με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η εποπτεία που ασκείται στον Συνεργατισμό, τόσο από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) αποτελούσαν επαρκέστατο επίπεδο ελέγχου για την ορθή λειτουργία ενός πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και να μην υπόκειται σε δράσεις που του στερούν το βασικό αυτό τραπεζικό του χαρακτηριστικό.

Πάτημα, εξάλλου στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ήταν η άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία τάχθηκε εναντίον της όποιας πολιτικής ή πολιτειακής παρέμβασης στον Συνεργατισμό που θα καθυστερήσει την πορεία ιδιωτικοποίησής του και θα αποθαρρύνει την προσέλκυση δυνητικών επενδυτών.

Στην άλλη πλευρά των χαρακωμάτων, υπέρ της άμεσης πραγματοποίησης ελέγχου τάχθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, με τη στήριξη του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος γνωμοδότησε δις, αναφορικά με την αναγκαιότητα άσκησης ελέγχων στον Συνεργατισμό, καθώς πρόκειται, όπως είχε πει, για μια κρατική εταιρία, η οποία ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να μην υπόκειται σε προνομιακές εξαιρέσεις. Στο πλευρό των δύο, τάχθηκε την τελευταία στιγμή και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζα, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υιοθετώντας τη γνωμοδότηση του Γενικού Ελεγκτή.

Το θέμα οδηγήθηκε στη Βουλή διά της…πλαγίας οδού, με τον ΔΗΣΥ να καταθέτει προτάσεις νόμου, στην οποία επιχειρείτο ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή, ώστε εν τέλει ο έλεγχος να μην πραγματοποιηθεί.

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών, το θέμα οδηγήθηκε στην Ολομέλεια με δύο προτάσεις νόμου, όπου μετά από τροπολογίες των ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ κι έναν περίτεχνο κοινοβουλευτικό ελιγμό από πλευράς ΔΗΣΥ, ουσιαστικά ψηφίστηκε το «κλείσιμο της πόρτας» στον Γενικό Ελεγκτή, στερώντας του το δικαίωμα να ασκήσει ακόμα και τον διαχειριστικό έλεγχο.

Επί τούτου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προτίθεται να καταθέσουν αίτημα για επανεξέταση του θέματος, κάνοντας λόγο για «παραπλανημένη ψήφο», με σκοπό την επανάληψη της ψηφοφορίας και την αναθεώρηση της έγκρισης της Ολομέλειας, κάτι το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν εξαρτάται από αυτούς.

Τι άλλο θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση

Στο πλαίσιο Συνέλευσης μετόχων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνολική ανασκόπηση πάνω στους τομείς που αφορούν άμεσα τον Συνεργατισμό, όπως είναι το κρίσιμο θέμα του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, η οικονομική απόδοση, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, η αποξένωση εμπορικών εργασιών και οι πυλώνες στρατηγικής, καθώς αυτά είναι και τα θέματα που παρακολουθεί στενά η Κομισιόν.

Αυτά είναι και από τα θέματα που παρακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η ηγεσία του Συνεργατισμού είχε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, κατά την ΓΣ θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τους εξωτερικούς εποπτικούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης) και ειδικότερα τι παρακολουθούν, τι ζητούν και τι αναμένεται να θέσουν αυτοί οι θεσμοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κρίθηκε αναγκαίο, ενόψει και των θετικών αποκλίσεων, να γίνει κατά την ΓΣ καταγραφεί και συζήτηση των θεμάτων αυτών με σκοπό να επανατοποθετηθούν οι στόχοι, το πλαίσιο λειτουργίας και το πως θα κινηθεί στο μέλλον ο Συνεργατισμός.

Ο Συνεργατισμός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2015 – γ΄ τρίμηνο 2016), όταν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου του 2016, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Συνεργατισμός δέχθηκε κρατική οικονομική στήριξη από το κράτος ύψους 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέτοχοι του Συνεργατισμού είναι το κράτος που κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου του Συνεργατισμού και τα παλαιά μέλη του συνεργατισμού, που είναι τα 18 ΣΠΙ και η Παγκύπρια Εταιρεία Συμμετοχών, που κατέχουν μαζί το υπόλοιπο 1%.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα