Στις 18:00 η εντυπωσιακότερη πανσέληνος εδώ και 68 χρόνια

Μπορεί να μην είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο το πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας η πανσέληνος, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιους από εμάς μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα, καθώς την κοιτάζουμε.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο φωτεινή πανσέληνο των τελευταίων 68 ετών, ενώ σύμφωνα με τη NASA υπερπανσέληνος θα ξανασυμβεί σε αρκετά χρόνια από σήμερα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου το 2034.

Το σίγουρο είναι ότι η υπερπανσέληνος που

θα γίνει ορατή απόψε το βράδυ στην Κύπρο αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, επηρεάζει τη γη και μάλιστα με έναν επίσης εντυπωσιακό τρόπο. Λόγω της αυξημένης βαρυντικής έλξης που ο δορυφόρος της γης θα ασκήσει απόψε στον πλανήτη μας, τα φαινόμενα της θαλάσσιας παλίρροιας και της άμπωτης θα είναι σαφώς εντονότερα.

Τυχεροί, λοιπόν, θα είναι οι κάτοικοι των παραλιακών περιοχών που ακόμα και για 2-3 ημέρες μετά το πέρας του φαινομένου, θα δουν τη θάλασσα να αλλάζει στάθμη.

Το φαινόμενο αναμένεται να είναι πολύ εντυπωσιακό κατά τη δύση του ηλίου και την ανατολή της πανσελήνου. Ιδανικός τρόπος και χρόνος για να την παρατηρήσει κανείς, να τη φωτογραφίσει και να μοιραστεί τη στιγμή με τους αγαπημένους του ανθρώπους, είναι λίγο μετά τις 18:00. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, «η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτίρια που θα την περιβάλλουν» είπε ο κ. Φάκας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο SigmaLive, δεν υπάρχει «ιδανικός τόπος» για καλύτερη παρατήρηση της σελήνης, καθώς θα είναι το ίδιο ευδιάκριτη από όλα τα σημεία της Κύπρου, δια γυμνού οφθαλμού.

Απόψε λοιπόν μην χάσετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε ένα γεμάτο φεγγάρι που θα είναι κατά 30% πιο φωτεινό και κατά 14% πιο μεγάλο από ότι φαντάζει στη μακρινότερη απόστασή του από τη Γη.

Τι συμβαίνει με τους πλανήτες

Η υπερπανσέληνος είναι μια πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο της σελήνης, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της σελήνης στη Γη στη μηνιαία τροχιά της. Απόψε, η πανσέληνος θα είναι σε απόσταση από τη Γη μόνο 356,509 χιλιομέτρων.

Το περίγειο της σελήνης (κοντινότερο σημείο) υπολογίστηκε στα (356,400–370,400 χιλιόμετρα) και το απόγειο στα 404,000–406,700 χιλιόμετρα.

Το αποψινό ουράνιο φαινόμενο θα ξανασυμβεί στις 25 Νοεμβρίου 2034 (απόσταση 356,446 χλμ, άρα λίγο πιο κοντά από τη σημερινή πανσέληνο), ενώ η πιο εντυπωσιακή υπερπανσέληνος του 21ου αιώνα θα είναι στις 6 Δεκεμβρίου 2052 (356,425 χλμ).

Η τροχιά της σελήνης μπορεί να τη φέρει ακόμη πιο κοντά στη Γη (356,400χλμ) αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο. Τον 21ο και τον 22ο αιώνα αυτό δεν θα συμβεί. Συνέβη στις 14 Ιανουαρίου 1930 (356,397 χλμ), και θα ξαναπαρατηρηθεί την Πρωτοχρονιά του 2257 (356,371 χλμ).

Σημειώνεται ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον ουρανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα