Διπλωματική νίκη στο Κυπριακό θέλει ο Μπαν κι-Μουν

Σε διπλωματική νίκη στην Κύπρο, προσβλέπει ο ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου των ΗΠΑ (NPR).

«Σε έναν περίπλοκο κόσμο, ο ΓΓ του ΟΗΕ ελπίζει σε ορισμένες διπλωματικές νίκες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του αυτή τη χρονιά. Μία πιθανότητα είναι μία ειρηνευτική συμφωνία στην Κύπρο,

η οποία είναι διαιρεμένη από το 1974. Είναι μία σύγκρουση η οποία κατατρόπωσε πολλούς γενικούς γραμματείς», αναφέρει η ανταπόκριση.

Ο παρουσιαστής του προγράμματος αναφέρθηκε στις σχεδόν καθημερινές συναντήσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι – όπως επισήμανε – εργάζονται πάνω σε σχέδια για να επανενώσουν στο διαιρεμένο νησί. Η ανταποκρίτρια του ραδιοφώνου, Μισέλ Κέλμεν μίλησε για την τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ τον περασμένο μήνα με τους δύο ηγέτες στην έδρα του ΟΗΕ και την δέσμευσή του να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις όσο καλύτερα μπορεί.

Επισημαίνει επίσης το μήνυμα που έστειλε το Δευτέρα στο τουίτερ, ο ειδικός σύμβουλος Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπου δηλώνει ενθαρρυμένος από την αφοσίωση και ηγεσία του Προέδρου της Κύπρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Η ανταποκρίτρια επίσης καταγράφει δήλωση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, όπου είπε ότι «υπάρχουν αρκετές δημιουργικές ιδέες στο τραπέζι και οι ηγέτες εργάζονται σκληρά για να βρουν λύση».

Τονίζει ωστόσο ότι «υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τα χαλάσουν», φέρνοντας ως παράδειγμα τον ούτω καλούμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, παραθέτοντας δήλωσή του στην οποία αναφέρει ότι «δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για 50 χρόνια είναι ικανές να παράξουν μία αμοιβαία αποδεκτή δίκαιη και διαρκή διευθέτηση».

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους στο έλεος των Ελληνοκυπρίων. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να επιτρέψει η Κύπρος να μετατραπεί σε ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει περίπτωση, όσα κι αν είναι τα προβλήματα στο πιάτο της Τουρκίας, η Κύπρος είναι το υπ’ αριθμόν ένα», δηλώνει ο "υπουργός", για τον οποίο η δημοσιογράφος υποστηρίζει πως έχει την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας.

Επισημαίνει ωστόσο ότι ο Ερτουγρούλογλου δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και παραθέτει δηλώσεις του αναλυτή της δεξαμενής σκέψης Eurasia Group, Τζέιμς Σόγιερ, ο οποίας υποστηρίζει ότι καθώς ο Ακιντζί ήταν ένας από τους πρώτους που καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, είναι επίσης κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Από τότε οι σχέσεις μεταξύ των δυο ηγετών βελτιώθηκαν δραματικά. Κι αυτός είναι από τους λόγους που πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια συμφωνία», αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής, που δίνει στις διαπραγματεύσεις πιθανότητα επιτυχία 55% και σημειώνει τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται εξ αιτίας των ενεργειακών.

«Υπάρχει πιθανότητα για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία και την τελική διαμόρφωση ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρο και στη συνέχεια μέσω της Τουρκίας. Αυτή είναι πιθανώς η βιωσιμότερη οδός μακροπρόθεσμα, αν συμβεί η επανένωση. Κι αυτή είναι επίσης σύμφωνη με τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο κ. Σόγιερ.

Η ανταπόκριση ολοκληρώνεται με την επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι η ειρήνη είναι εφικτή αν οι δύο ηγέτες ολοκληρώσουν μία συμφωνία, την οποία αναμένεται να φέρουν σε δημοψήφισμα. Ωστόσο, «την τελευταία φορά που συνέβη κι οι διπλωμάτες πίστεψαν ότι ήταν κοντά, οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι το απέρριψαν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα