ΚΟΕ ΠΚ: Αύξηση ΔΟΣ τον Νοέμβριο κατά 0,3 μονάδες

Τον Νοέμβριο του 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε οριακή βελτίωση, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2016. Η αύξηση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιο Κύπρου, οφείλεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης, καθώς, επίσης, και στην ενίσχυση της καταναλωτικής

εμπιστοσύνης.

Η άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο. Η καλυτέρευση του κλίματος στη μεταποίηση, συνδέεται κυρίως με βελτιωμένες αξιολογήσεις για τα επίπεδα των αποθεμάτων των τελικών προϊόντων και με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες.

Η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών τους για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους και της Κύπρου, γενικότερα, κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς και της λιγότερο αρνητικής στάσης προς την αποταμίευση.

Το οικονομικό κλίμα στις υπηρεσίες υποχώρησε λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο.

Η χειροτέρευση του κλίματος στις κατασκευές προέρχεται από τις περιορισμένες προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα