Η καλή Τουρκία που έγινε (πάλι) κακιά

Αναβρασμός επικρατεί στην ΕΕ, η οποία βλέπει την Τουρκία των μεταρρυθμίσεων και των καλών προθέσεων για λύση του Κυπριακού να κατρακυλά σε εσωτερικές "εκπτώσεις" ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αυξάνει κατακόρυφα τις απειλές της, στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής.

Η Κύπρος βρίσκεται απέναντι από μία ΕΕ, η οποία αναγκάζεται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προσωρινό "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία,

να δείξει εάν τελικά είναι όσο ισχυρή θέλει να υποστηρίζει ότι είναι στη διπλωματική της δράση. Εναλλακτικά, θα αποδείξει εκ νέου πως αυτός ο πυλώνας είναι και ο πιο προβληματικός.

Μιλώντας στο SigmaLive, η βουλευτής του ΔΗΣΥ και Ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και Ασφάλειας, Ελένη Σταύρου, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανακουφίζεται από τις «άστοχες και πρόχειρες» παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ υπέρ της Τουρκίας.

Απόδειξη, τούτου, αποτελούν τόσο οι δηλώσεις της Μογκερίνι από τη Λευκωσία όσο και των Σουλτς και Γιούνκερ.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ βρισκόταν στη Λευκωσία, διεμήνυσε ότι η ΕΕ εγγυάται την λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μας «μάλωναν» να μη χάσουμε την τελευταία ευκαιρία να λύσουμε το Κυπριακό.

Οι δηλώσεις τους ωστόσο, βρίσκονται πλέον απέναντι από μια απόφαση που αποδεικνύει ότι η Τουρκία, που ακολουθούσε αρχικά θετικά βήματα (κυρίως στο εσωτερικό), απέδειξε το αντίθετο.

«Τώρα, όμως, που η Τουρκία χλευάζει την ΕΕ, δια στόματος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν διστάζουν να παγώσουν την ενταξιακή της πορεία», θα πει στο SigmaLive η Ειδικός.

Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Γιατί έδωσαν στην Τουρκία την ευκαιρία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σταματώντας -έστω και προσωρινά- τη μακροχρόνια αυτή διαδικασία;

Οι λόγοι ποικίλουν, με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, να αποτελούν ίσως τον βασικότερο λόγο.

Οι διεργασίες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έφτασαν μέχρι αυτό το σημείο χάρη των ενεργειακών της πλεονεκτημάτων.

Όπως εξηγεί η Ελένη Σταύρου, από το έδαφός της Τουρκίας διέρχονται αγωγοί ενέργειας τεράστιας εμβέλειας, από την Κασπία και τη Μοσούλη μέχρι και στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι η Άγκυρα θεωρήθηκε για την Ευρώπη ως πρότυπο μουσουλμανικής χώρας με δημοκρατικό επίτευγμα.

Ωστόσο, έπεσαν έξω γιατί, όπως σχολιάζει η κ. Σταύρου, η Τουρκία «διολίσθησε στο Ισλάμ και τη δικτατορία».

Τα σημάδια που έδειχναν ότι σύντομα έρχονταν προβλήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, φάνηκαν από νωρίς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα έπαιζε σε διπλό ταμπλό, αφού την ώρα που συνομιλούσε με ΕΕ και ΝΑΤΟ, «φλέρταρε» με τη Ρωσία.

Η ύβρις του Ερντογάν απέναντι στα όργανα της ΕΕ και τις αποφάσεις της, καθώς και η απειλή ότι θα στείλει άλλα 3 εκατ. πρόσφυγες σε συνδυασμό με το πραξικόπημα και ό,τι επακολούθησε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτέλεσαν το κερασάκι στην τούρτα.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και το «πάγωμα» των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας, πολλά θα κριθούν. Οι επικεφαλής της ΕΕ θα αποδείξουν στην πράξη εάν οι πιέσεις που ασκούν θα επεκταθούν ή αν θα μείνουν στο υφιστάμενο μη δεσμευτικό επίπεδο. «Τώρα θα δούμε αν για ακόμη μία φορά η ΕΕ θα υποκύψει», δηλώνει χαρακτηριστικά η Ειδικός.

Στο βίντεο αναλυτικά η συνέντευξη και οι νέες σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα