Δύσκολα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εκτιμά ο Έιντε

Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν θα είναι εύκολο πράγμα, αλλά "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε", δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Την ίδια ώρα εκτιμά ότι τεχνικές διαφορές θα πρέπει να τύχουν συμβιβασμού.

Το Μοντ Πελεράν 2 ήταν ένα πισωγύρισμα στη διαδικασία και χρειάζεται να βρούμε τρόπους για να κινηθούμε μπροστά, αυτό δεν το έχουμε κάνει ακόμη, αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχισθούν, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, που μετά τη συνάντησή του με τον Μουσταφά

Ακιντζί, ανακοίνωσε πως και οι δύο ηγέτες, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα, έχουν εκφράσει τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για λύση. “Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό”.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά από τη συνάντηση μιάμιση ώρας με τον Τ/κ ηγέτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά “εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μη χάσουμε το μομέντουμ”.

Αυτό, είπε ο κ. Έιντε ότι συζητούν τώρα και πρόσθεσε ότι είχε πολύ καλές και ειλικρινείς συζητήσεις για τις προκλήσεις που τώρα αντιμετωπίζουν. “Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, αυτή η εργασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αισθάνομαι ισχυρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές για να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστεί αυτό, αλλά δεν μπορούμε βεβαίως να προσποιούμαστε ότι αυτό που έγινε στο Μοντ Πελεράν 2 δεν συνέβη”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ημερομηνία για συνάντηση των ηγετών, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ημερομηνία. Είχαν συζητηθεί κάποιες πιθανές ημερομηνίες όταν ήταν στο Μοντ Πελεράν, πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα και πως “τώρα είναι μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί”.

Ανάγκη συμβιβασμού σε τεχνικές διαφορές

Στην ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να συνεχιστεί η διαδικασία, ο κ. Έιντε απάντησε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, περιλαμβανομένων των ηγετών, βλέπουν το περίγραμμα, πώς θα είναι μια τελική διευθέτηση ευρύτερα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι η αλήθεια εδώ και αρκετό καιρό αλλά υπάρχουν τεχνικές διαφορές στο πώς θα προχωρήσει μπροστά, τις οποίες ο ίδιος κατανοεί, αλλά θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να τύχουν συμβιβασμού.

Όταν λοιπόν αναζητείς μια απάντηση σε αυτό, δεν θα βρεις απαραίτητα και μια απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ουσιώδες θέμα, όπως είπε, λέγοντας ότι “είναι ένα θέμα το πώς θα οργανώσεις το τελευταίο μίλι”. Ο ίδιος, συνέχισε, είπε πολλές φορές και πριν το Μοντ Πελεράν ότι αυτό το τελευταίο μίλι είναι πάντοτε το δυσκολότερο σε μια διαδικασία ειρήνευσης.

“Οπότε, αν είναι παρήγορο, μπορώ να σας πω ότι σχεδόν πριν από κάθε επιτυχία στις ειρηνευτικές συνομιλίες προηγείται μια κρίση”. Εδώ και 19 μήνες, είπε, δεν υπήρξε καμιά πραγματική κρίση, υπήρξαν μικρές διαμάχες, αλλά όχι ένα πραγματικό αδιέξοδο. “Ούτε αυτό είναι ένα αδιέξοδο”. Είναι πιθανόν ένα σημαντικό πισωγύρισμα και οι ηγέτες το γνωρίζουν αυτό, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως μπορεί να κατορθώσει να χαράξει ένα χάρτη πορείας και η διαδικασία να μπει σε τροχιά, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ είπε ότι οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση μέσω του ιδίου αυτή τη στιγμή. Φιλοδοξία του, ανέφερε, είναι να μπει η διαδικασία σε τροχιά, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό για τον ρόλο του να διευκολύνει μέσω των ΗΕ (τη διαδικασία) “να θυμόμαστε ότι εμείς δεν μπορούμε ποτέ να θέλουμε κάτι περισσότερο από αυτούς. Στο τέλος της ημέρας, είναι μια διαδικασία που ηγείται από τους ηγέτες. Είμαι πολύ πιστός στην αρχή ότι είναι μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, που ηγείται από τους ηγέτες εδώ στην Κύπρο. Έτσι, είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν. Πιστεύω ότι θα το πράξουν. Αλλά από αυτούς εξαρτάται”.

Κληθείς να πει εάν ξεπεράστηκε "το κώλυμα που υπήρξε με τη στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ", ο κ. Έιντε απάντησε ότι σχεδόν κάθε μέρα ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα επικοινωνεί ο ίδιος με όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες, περιλαμβανομένων των εγγυητριών δυνάμεων. Αίσθηση μου είναι ότι κανείς τους δεν είναι ευτυχισμένος με την παρούσα κατάσταση. Ανησυχούν αρκετά”. Θα εργαστούν, πρόσθεσε, σκληρά “για να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ευθυγραμμισμένοι στην προετοιμασία για το τελευταίο μίλι”.

Ερωτηθείς για το αν το εδαφικό θα κλείσει πριν το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και πώς θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο, ο κ. Έιντε είπε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητούν τώρα,”το τι θα κάνουμε πότε. Δεν υπάρχει κατάληξη, γι’ αυτό δεν μπορώ να πω κάτι”.

Ερωτηθείς εάν κομίζει κάποιο μήνυμα του κ. Ακιντζί στον κ. Αναστασιάδη, απάντησε ότι εάν υπήρχε ένα τέτοιο μήνυμα “θα το έδινα στον σωστό παραλήπτη”. Στην ερώτηση ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο στάδιο για τα ΗΕ τώρα, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι δεν υπάρχουν βήματα των ΗΕ και επανέλαβε ότι είναι μια διαδικασία που ηγούνται οι ηγέτες και τα ΗΕ τους βοηθούν όσο περισσότερο μπορούν. Γι’ αυτό, κατέληξε, θα συνεχίσει να μιλά με τους ηγέτες για να δει πώς μπορούμε να πάμε μπροστά από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα