Κώδωνας κινδύνου από Moody's για τα κόκκινα δάνεια

Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Κύπρου, κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Σε έκθεσή του καταγράφει επιβράδυνση των αναδιαρθρώσεων στα κόκκινα δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες, κάνοντας λόγο για αρνητικό πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει επικαλούμενος τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα

την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, οι αναδιαρθρώσεις τον περασμένο Ιούλιο άγγιζαν το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014, γεγονός που θα αυξήσει το χρόνο που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα για αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου τους και βελτίωση των ισολογισμών τους που θα οδηγήσουν σε καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και της σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι τα κόκκινα δάνεια που έχουν τύχει αναδιάρθρωσης έχουν μειωθεί κατά €130 εκ. τον Ιούλιο του 2017, σε σχέση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους, μείωση η οποία συνεχίζεται για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Σε ποσοστιαίες μονάδες, τα προβληματικά δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν μέχρι τον Ιούλιο ανερχόταν σε 25,7% του συνόλου των δανείων, την ώρα που τον Ιούλιο του 2016 ανερχόταν σε 27,5%, με το τραπεζικό σύστημα να έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει.

Αυτό επί της ουσίας αυξάνει τον κίνδυνο να χρειαστεί η λήψη σημαντικών προβλέψεων που θα αποδυναμώσουν τους ισολογισμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τις τρεις συστημικές τράπεζες της Κύπρου, το ποσοστό των κόκκινων δανείων τον περασμένο Ιούνιο ανερχόταν σε 45,8%, με την Τράπεζα Κύπρου να έχει μειώσει το ποσοστό των προβληματικών περιπτώσεων κατά 40%, την Ελληνική Τράπεζα κατά 21% και την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα μόλις κατά 6%, πρόβλημα που εντοπίζεται στους πολλούς μικρούς λογαριασμούς και στον «λιανικό» προσανατολισμό των δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα