Γιατί η Κύπρος πήγε καλύτερα από την Ελλάδα στην οικονομία

Η Κύπρος -σε αντίθεση με την Ελλάδα- έχει επιτύχει να διατηρήσει χαμηλά τους φορολογικούς συντελεστές παρά τις δυσκολίες της κρίσεις με αποτέλεσμα η χώρα και η οικονομία να καταστούν ελκυστικές προς τις ξένες επενδύσεις γεννώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα το ΑΕΠ της χώρας.

Τη θέση αυτή εξέφρασε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του

ΣΙΓΜΑ ο δρ Κώστας Κόλλιας Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο χώρες ξεκίνησαν από το 2013, όταν η Κύπρος υπέστη την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Τότε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου προσπάθησαν με μια πολιτική συναίνεση η οποία πέρασε και στην κοινωνία, να αντιμετωπίσουν την κρίση όλοι μαζί και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον», είπε διευκρινίζοντας ότι στον τομέα της συνεννόησης, τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα επέλεξε σταθερά ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα στο σκέλος των δημοσιονομικών προσαρμογών και όχι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή δεν πήρε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος ώστε να μπει «βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο» και να ληφθούν οι πρωτοβουλίες που έπρεπε, συνεχίζοντας την ίδια λάθος στρατηγική των αυξημένων φόρων.

«Στην Ελλάδα, ουσιαστικά το 70% του εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών πηγαίνει στο κράτος, σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», λέγοντας ότι αυτή ήταν μια στρατηγική η οποία ακολουθήθηκε από την αρχή της κρίσης, με εξαίρεση την Κυβέρνηση του 2014.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η Κύπρος έχει επιτύχει τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών σε χαμηλό επίπεδο, ώστε η χώρα και η οικονομία να είναι ελκυστική προς τις ξένες επενδύσεις οι οποίες θα γεννήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας.

Από την πλευρά του ο δρ Χρίστος Σταϊκούρας πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι αν διατρέξει κανείς στις εμπειρίες τελευταίων ετών θα διαπιστώσει ότι σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο υπήρξαν κίνδυνοι, αλλά και μεγάλες προκλήσεις, καθώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν ατελές, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κρίση, άργησε αλλά τελικά δημιούργησε κάποιους μηχανισμούς οι οποίοι σταδιακά βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη.

Όπως είπε, οι προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολλές κι έχουν να κάνουν με την οικονομική διακυβέρνηση και την ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο νομισματική ένωση και θέλουμε εμβάθυνση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με πρωτοβουλίες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο και θα δημιουργήσουν νέες σχέσεις απασχόλησης», είπε.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια δημοσιονομική πειθαρχία που θα κινείται κυρίως στο σκέλος των δαπανών, οδηγώντας σε μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και ολοκλήρωση της ένωσης των κεφαλαιαγορών και της τραπεζικής ένωσης με την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα εγγύησης των καταθέσεων, κάτι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των καταθέσεων των πολιτών.

«Αυτή είναι μια δυνατή διάσταση στην οποία θα συμμετάσχει τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα με ισχυρή και δυνατή στα τεκταινόμενα», είπε.

Η άλλη διάσταση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι η εθνική, όπου υπάρχουν όπως είπε κοινά προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις. Όσον αφορά στα κοινά προβλήματα, έφερε ως παράδειγμα εκείνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το ποσοστό των οποίων είναι πολύ υψηλό και στις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα