Κλειστός δακρυϊκός πόρος. Συμπτώματα, θεραπεία

Τι είναι ο δακρυϊκός πόρος;

Τα μάτια μας προστατεύονται από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες. Τα όργανα αυτά δεν επιτρέπουν στη σκόνη και γενικά σε ξένα σώματα να μπουν στο μάτι. Το μπροστινό μέρος του ματιού προστατεύεται από ένα σημαντικό όργανο που λέγεται κερατοειδής.

Ο κερατοειδής πρέπει να είναι συνεχώς υγρός γιατί διαφορετικά θα καταστραφεί, αλλά και για να μπορούν τα βλέφαρα να γλιστρούν στην επιφάνεια του. Υπάρχουν λοιπόν αδένες (μικρά όργανα) που παράγουν τα δάκρυα, τα οποία διατηρούν συνεχώς υγρή την μπροστινή επιφάνεια του ματιού. Τα δάκρυα στη συνέχεια οδηγούνται μέσω του

δακρυϊκού πόρου στη μύτη.

Είναι λοιπόν, ο δακρυϊκός πόρος ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από τη μέσα γωνιά του ματιού και καταλήγει στη μύτη. Γι αυτό και όταν κλαιμε "τρέχει" η μύτη μας, διότι παράγεται μεγάλη ποσότητα δακρύων που διοχετεύεται στη μύτη. Πολλά λοιπόν παιδιά γεννιούνται με κλειστό το δακρυϊκό πόρο. Περίπου το 6% έχει κάποιου βαθμού απόφραξη.

Ευτυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία (90%) ξεπερνά το πρόβλημα χωρίς καμία απολύτως θεραπεία μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα