Έρευνες για «χοντρές» μίζες στην υγεία

Η διερεύνηση επεκτείνεται και σε άλλα «κυκλώματα» με «στημένες» αποστολές ασθενών
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, τα υπό διερεύνηση κυκλώματα αφορούν και λειτουργούς, εντός του Υπουργείου Υγείας, αλλά και λειτουργούς σε πρεσβείες/προξενεία στο εξωτερικό. Παράλληλη έρευνα διεξάγεται και στη Βρετανία! Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια του Υπουργείου για απεμπλοκή από τη συμφωνία με το Kings College προκαλεί την αντίδραση γονιών των ασθενών

Οι έρευνες στο

Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία, για διασπάθιση δημόσιου χρήματος επεκτείνονται και σε άλλα φερόμενα στημένα κυκλώματα, που αποστέλλουν συστηματικά ασθενείς σε συγκεκριμένα κέντρα του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η «Σημερινή», πέραν της διαδικασίας αποστολής ασθενών παιδιών στο εξωτερικό -θέμα που ανέδειξε χθες η εφημερίδα μας- υπό διερεύνηση βρίσκονται και οι αποστολές ενηλίκων ασθενών στο εξωτερικό. Πάντως, οι διερευνώμενες αποστολές έχουν όμως ως κοινό παρονομαστή, κατά το Υπουργείο, το υψηλό κόστος θεραπείας, το οποίο δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις αντίστοιχες χρεώσεις των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (Σχέδιο Υγείας NHS- έντυπο S2). Συνεπώς, το Υπουργείο επιδιώκει να «ξηλώσει» τα όποια κυκλώματα και τη «δεξαμενή» των διαθέσιμων ιατρικών κέντρων του εξωτερικού.

Ενδεχόμενες μίζες σε λειτουργούς
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα υπό διερεύνηση κυκλώματα περιλαμβάνουν ορισμένους λειτουργούς που είναι τοποθετημένοι εντός του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στις αντιπροσωπίες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, δηλαδή προξενεία και πρεσβείες. Έγκυρη πηγή μάς ανέφερε πως στο μικροσκόπιο βρίσκονται ενδεχόμενες μίζες που φέρεται να έπαιρναν, τα τελευταία χρόνια, κάποιοι λειτουργοί, που προφανώς είχαν άμεση εμπλοκή στη διαδικασία αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκονται ήδη στο Υπουργείο Υγείας και αξιολογούν στοιχεία, σε συνεργασία με λειτουργούς του Υπουργείου.

Και το βρετανικό Υπουργείο διεξάγει έρευνα
Ενδεικτικό της διάστασης που λαμβάνει το θέμα είναι το γεγονός πως το βρετανικό Υπουργείο Υγείας διεξάγει παράλληλη έρευνα, εναντίον δικών του λειτουργών, που φέρονται να εμπλέκονται στους ίδιους στημένους μηχανισμούς με Κύπριους συναδέλφους τους.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες στην Κύπρο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης συμμετείχε για το θέμα σε σειρά συναντήσεων, σε ανώτατο επίπεδο, τόσο με την Γενική Εισαγγελία όσο και με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, μετά τη λήψη διαφόρων μέτρων, η δημόσια δαπάνη για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η μείωση ίσως να καταδεικνύει, εν μέρει, και την ενδεχόμενη σπατάλη που γινόταν διαχρονικά. Πλέον, όπως πληροφορούμαστε, το ετήσιο συνολικό κόστος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό για θεραπείες που δεν παρέχονται στην Κύπρο είναι γύρω στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα τόσα περίπου δαπανώνται για αποστολή ασθενών στο εσωτερικό (ιδιωτικά κέντρα).

Οικολόγοι: «Υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες»
Στο μεταξύ, οι αποκαλύψεις της «Σημερινής» προκάλεσαν χθες τις πρώτες πολιτικές αντιδράσεις, με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Συνεργασία Πολιτών να ζητεί, με ανακοίνωσή του, «απαντήσεις για τα σκάνδαλα». Ειδικότερα ανέφερε ότι η «μεγάλη προσπάθεια εκείνων, που έχουν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα να κρύψουν κάτω από το χαλί τα σκάνδαλα, δεν θα αποδώσει καρπούς. Μπορεί να μην τους συμφέρει να ξεσκεπάζονται τα λάθη τους και η ανικανότητά τους, που πλήρωσε με εκατομμύρια ευρώ ο Κύπριος πολίτης».

Για τα διερευνώμενα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας, σημείωσε τα εξής: «Σήμερα (χθες) ήρθε να προστεθεί και νέα είδηση περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος που αφορά τις αποστολές ασθενών από το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλους όσοι επέτρεψαν και συνεχίζουν να επιτρέπουν τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Δυστυχώς, η διαφθορά και η διαπλοκή απλώνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας».

Οι εξελίξεις για σύμβαση με Kings
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε χθες η «Σ», σε σχέση με την αμφισβήτηση της εγκυρότητας που τυγχάνει από το Υπουργείο Υγείας η τεχνική συμφωνία με το Kings College του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως αποκάλυψε χθες η «Σημερινή», η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας τοποθέτηση, κατά πόσο νομιμοποιείται το Υπουργείο για την παραπομπή ασθενών στο συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο με βάση τη συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, διερωτάται, αν είναι νόμιμο να αποστέλλονται ασθενείς με τις εν λόγω τιμές, χωρίς να δίδεται άλλη εναλλακτική επιλογή κέντρου.Πάντως, έγκυρη πηγή, υποστηρίζει ότι η συμφωνία αυτή υπογράφηκε, χωρίς να περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο.

Όπως διαφαίνεται από την επιστολή, η κ. Γιαννάκη θεωρεί τις οικονομικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στη συμφωνία με το ιδιωτικό νοσοκομείο ως τεράστιες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χρεώσεις των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (Σχέδιο Υγείας NHS - Έντυπο S2), οι οποίες παρέχονται στα κρατικά νοσοκομεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι, παρά τις προσπάθειες του Τμήματος Επιδοτουμένων να αποστείλει ασθενείς στο Kings College -αφού κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή τους στο συγκεκριμένο κέντρο- με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, «δεν έγινε κατορθωτό λόγω της υπό αναφορά συμφωνίας και, ως εκ τούτου, τα περιστατικά έχουν αποσταλεί στις τιμές που προνοεί η συμφωνία».

Σε δήλωσή της στην εφημερίδα μας, η Γενική Διευθύντρια ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητεί την ποιότητα των παρεχόμενων θεραπειών στο Kings College, και σημείωσε πως υπάρχουν δεν εξίσου ποιοτικά κέντρα σε άλλες χώρες.

Η τεχνική συμφωνία του κράτους με το Kings College αφορά παιδιά με γαστρεντερολογικά και ηπατολογικά προβλήματα. Υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ιδιωτικού νοσοκομείου Kings College τον Μάρτιο του 2014, με πενταετή ισχύ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως χθες η εφημερίδα μας - λόγω τυπογραφικού λάθους στο σχετικό εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείο Υγείας, αντίγραφο του οποίου δημοσιεύσαμε - έγραφε ότι το συνολικό κόστος της σύμβασης είναι 245 εκατομμύρια 500 χιλιάδες (245.500.000), ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, το σωστό ποσό είναι 245 χιλιάδες και 500 ευρώ (245.000). Υπενθυμίζεται πως η συνεργασία του κράτους με το Kings College άρχισε από το 1995.

Αντιδρούν στις ενέργειες του Υπουργείου οι γονείς
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, για απεμπλοκή από την τεχνική συμφωνία με το Kings College του Λονδίνου, προκάλεσε χθες την αντίδραση γονέων επηρεαζόμενων παιδιών. Η πρόεδρος των παιδιών με ηπατικές παθήσεις Μαρία Ιωάννου δήλωσε χθες, στην εφημερίδα μας, ότι «έχουν αναστατωθεί αρκετοί γονείς από τη γνωστοποίηση των προθέσεων του Υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε πως η συνεργασία με το Kings είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Βάσει της συμφωνίας, τα παιδιά με ηπατικά προβλήματα ταξιδεύουν μέχρι και τέσσερεις φορές τον χρόνο στο συγκεκριμένο κέντρο για θεραπεία, μέχρι και για απλές αναλύσεις».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη μετατροπή της Κύπρου σε ανεξάρτητο παιδοηπατολογικό και παιδογαστρεντερολογικό κέντρο. «Δόθηκε, επίσης, υποτροφία για Κύπριο για να τύχει εξειδίκευσης στην παιδογαστρεντερολογία, αλλά υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου στην αποστολή γιατρού. Έαν προχωρήσει επιτέλους αυτή η εξειδίκευση, τότε δεν θα χρειάζεται πλέον να αποστέλλονται τα παιδιά στο εξωτερικό», υποστήριξε η κ. Ιωάννου. «Από 671 παιδιά που παρακολουθούνται στο κέντρο, αποστέλλονται μόνο δύο με τρία περιστατικά τον χρόνο στο Kings», επισήμανε.

Κληθείσα να σχολιάσει ότι το Υπουργείο δεν αμφισβητεί την ποιότητα του Kings αλλά τις υπέρογκες χρεώσεις, η κ. Ιωάννου ανέφερε πως «εμείς ως γονείς θεωρούμε ότι όντως υπάρχουν αλλού το ίδιο ποιοτικά κέντρα και ενδεχομένως και σε πιο χαμηλές τιμές». Ερωτηθείσα, γιατί απορρίπτουν άλλα τα άλλα κέντρα, απάντησε ως εξής: «Όταν ένα παιδί που παρακολουθείται για χρόνια στο Kings, που έχει καταγράψει και όλο το ιστορικό του, ξαφνικά μεταφερθεί σε άλλο κέντρο, τότε θα αναγκασθεί να επαναλάβει, από την αρχή, μια σειρά από εξετάσεις. Αυτό είναι κάτι που θα προκαλέσει αχρείαστη ταλαιπωρία στο παιδί». Καταλήγοντας, η πρόεδρος των παιδιών με ηπατικές παθήσεις ανέφερε ότι επιδιώκει συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας, για να εκφράσει τις ανησυχίες των γονέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα