ΚΕ: Νέα προσπάθεια μόνο αν η Τουρκία αλλάξει στάση

" Αν δεν αποδεχθεί η Τουρκία ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μετατραπεί σε ένα φυσιολογικό κράτος, όπως το περιέγραψε και ο Γ.Γ. ΟΗΕ χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυήσεις από τρίτες χώρες, τότε δεν μπορεί να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια σε σχέση με το Κυπριακό", τόνισε ξεκάθαρα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έιντε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το μέλλον Έιντε ως Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. ΟΗΕ

για το Κυπριακό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, μια εκ των οποίων θα είναι και η Έκθεση την οποία θα επιμεληθεί ο κ. Έιντε, για όσα έγιναν για τα όσα διαδραματίστηκαν τόσο στην Ελβετία, όσο και κατά τη διαδικασία του Κυπριακού το τελευταίο διάστημα.

Στη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον ΚΕ, ήταν έντονος και προέβει σε έντονα διαβήματα για όσα αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ δημόσια σε σχέση με τους λόγους που οδήγησε στη μη συμφωνία επί ελβετικού εδάφους.

Ο ΠτΔ έκανε σωρεία ερωτήσεων στον κ. Έιντε, για κάθε συνάντηση που έγινε στο Crans Montana, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει ποιες ήταν οι πραγματικές θέσεις που είχε η τουρκική πλευρά στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Από τις απαντήσεις που πήρε ο ΠτΔ, διαφαίνεται, σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι ο λόγος που η Διάσκεψη είχε την έκβαση που είχε, δεν είναι άλλος από την εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο αλλά και μόνιμη παρουσία κατοχικού στρατού.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αν συνεχιστούν οι αναφορές Έιντε, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα δοθούν στη δημοσιότητα πρακτικά από τις συναντήσεις στο Crans-Montana για να μάθει και ο λαός, τι ακριβώς έγινε.

Αλίμονο, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, αν υπήρχε Κύπριος πολιτικός που να πέτυχε τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων και δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια διευθέτηση. Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη επιτυχία, συνέχισε.

Ξεκαθάρισε ότι όταν ο Γ.Γ. ΟΗΕ έκανε αναφορά στο δείπνο της 6ης Ιουλίου για κατάργηση εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων, εισέπραξε την αντίδραση Τσαβούσογλου ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, περιστατικό που έχουν δει αρκετοί οι οποί βρίσκονταν στην αίθουσα.

Για να ξεκινήσει νέα προσπάθεια για το Κυπριακό θα πρέπει πρώτα να αλλάξει η στάση της Τουρκίας, επεσήμανε κλείνοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα