Κατάργηση νομοθεσίας για εκπτώσεις προωθεί το Υπ. Εμπορίου

Προς κατάργηση της νομοθεσίας που διέπει την πώληση εμπορευμάτων σε τιμές εκπτώσεων προσανατολίζεται το Υπουργείο Εμπορίου, έχοντας ήδη καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου με τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη να δηλώνει μετά το πέρας της συνεδρίας ότι το Υπουργείο θα δει τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή

και αν χρειάζεται επιπλέον διαβούλευση θα προχωρήσει στη διεξαγωγή της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το Υπουργείο ζητά την κατάργηση της εν λόγω νομοθεσίας, λόγω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2012 ότι δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που ψήφισε η Βουλή, αλλά και μετά από ειδοποίηση από το EU Pilot.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος ανέφερε, η Επιτροπή έχει ζητήσει από το Υπουργείο να υποβάλει ερώτημα προς την Κομισιόν, κατά πόσον η ρήτρα για διπλή αναγραφή των τιμών -της αρχικής και της τιμής προσφοράς- μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε και με τον οποίο υιοθετήθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει σε πόσο πιο χαμηλή τιμή αγοράζει το προϊόν.

«Η έγνοια όλων μας στην Επιτροπή είναι η προστασία του καταναλωτή με ταυτόχρονο σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά και στις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε ο κ. Ζαχαρίου.

«Έμμεσα η οδηγία η οποία έχει ψηφιστεί και έχει ενσωματωθεί στο κυπριακό δίκαιο προστατεύει τον καταναλωτή. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πιο αυστηρό το πλαίσιο για την προστασία του καταναλωτή» σημείωσε.

«Θα γίνει ο διάλογος και το ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το θέμα θα το ξαναδούμε το Σεπτέμβριο για να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά από έφεση ιδιωτών επιχειρηματιών αφορούν συγκεκριμένες πρόνοιες και όχι το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας και πως ως εκ τούτου η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της εν λόγω νομοθεσίας είναι λανθασμένη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η κατάργηση της νομοθεσίας θα δημιουργήσει προϋποθέσεις παραπλάνησης ή και εξαπάτησης των καταναλωτών ως αποτέλεσμα της μη ρύθμισης και ελέγχου των εκπτώσεων και άρα το Υπουργείο Εμπορίου πρέπει να διατηρήσει την εξουσία εποπτείας της αγοράς.

Υπενθύμισε ότι το Μάιο του 2012 το Υπουργείο είχε ετοιμάσει τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και πως μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου το νομοσχέδιο αυτό δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή και ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνεδρίας το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως το Υπουργείο αναλάβει πρωτοβουλία για να διεξαχθεί εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και οργανισμών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και όχι την κατάργηση του σχετικού νόμου.

«Η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ορθή εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά και σε κατοχύρωση των καταναλωτών και προστασία τους από αθέμιτες ή ύποπτες επιχειρηματικές πρακτικές» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι «τα ελάχιστα που μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των καταναλωτών θα πρέπει να παραμείνουν, είτε με τη μορφή της νομοθεσίας που είχαμε, εφόσον τροποποιηθεί, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο».

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταργηθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία εάν δεν διασφαλιστεί ότι οι στα προϊόντα που θα μπαίνουν σε ξεπούλημα θα αναγράφονται τόσο η αρχική τιμή, όσο και η τιμή ξεπουλήματος, σημείωσε.

Ο κ. Βότσης είπε πως «δεν θα προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση ή καταψήφιση της νομοθεσίας αν δεν έχουμε μπροστά μας τη λύση που αναμένουμε να δοθεί με οποιονδήποτε νομικό τρόπο θα γίνει αυτό».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερή στην θέση της ότι η ύπαρξη του υφιστάμενου νόμου και παράλληλα η ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του θα μπορέσει πολύ καλύτερα να εξυπηρετήσει τον Κύπριο καταναλωτή παρά η πλήρης κατάργηση του.

«Γι` αυτό το λόγο συμφωνούμε στο ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Γενικής Εισαγγελίας και αρμόδιου Υπουργείου ώστε αντί με πρόταση πλήρης κατάργησης του νόμου να επανέλθουν με νομοσχέδιο το οποίο να εκσυγχρονίζει τον υφιστάμενο νόμο» είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα