Οι πιο καθαρές πόλεις του κόσμου

Όλοι μας επιθυμούμε να επισκεπτομαστε καθαρές και περιποιημένες πόλεις. Ωστόσο, μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, έχουν ψηφιστεί πολλές φορές ως οι πιο βρώμικες. Η Guardian έρχεται να μας "σώσει" συστήνοντάς μας τις πιο καθαρές πόλεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία συμβούλων, Mercer Global Financial, οι καθαρότερες πόλεις του κόσμου είναι οι Κάλγκαρι, Αδελαΐδα, Χονολουλού, Μινεάπολη και Κόμπε.

Οι ταξιδιώτες της Ευρώπης ίσως να απορούν που καμιά Ελβετική

πόλη δεν περιλαμβάνεται στην λίστα της εν λόγω εταιρείας, ωστόσο παρά την ποιότητα ζωής δεν θεωρούνται αρκετά καθαρές.

Η έρευνα της εταιρίας Mercer Global Financial βασίζεται σε 5 παράγοντες υγιεινής: την διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, τα απορρίμματα, την ποιότητα των συστημάτων αποχέτευσης, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η Κάλγκαρι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Καθόλου τυχαίο, αφού οι κάτοικοι της πόλης αυτής έχουν περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Από την άλλη, η Σιγκαπούρη αποτελεί μια από τις καθαρότερες πόλεις καθώς παρέχει δρακόντειους νόμους. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος ρίξει σκουπίδια κινδυνεύει με πρόστιμο 1000 δολαρίων. Μάλιστα, η επανειλημμένη ρίψη σκουπιδιών "στοιχίζει" στον παραβάτη 5000 δολάρια.

Παράλληλα, όταν ένας πολίτης στη Σιγκαπούρη πετάξει τσίχλα, τότε δέχεται πρόστιμο 100 δολαρίων ενώ για την ούρηση σε ανελκυστήρα τα δολάρια ανέρχονται στα 500 δολάρια.

Η πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, αποτελεί επίσης μια καθαρή και περιποιημένη πόλη. Οργανώσεις των κατοίκων αναλαμβάνουν την καθαριότητα και την συντήρηση της πόλης τους σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αποφεύγοντας έτσι την επιβολή προστίμων.

Επομένως, η χρήση προστίμων προκειμένου μια πόλη να κρατηθεί καθαρή και περιποιημένη δεν είναι πάντοτε αυτό που παρακινεί τα άτομα να προσέχουν.

Πηγή: theguardian

Keywords
Τυχαία Θέματα