Καταπελτική ομιλία Γεν. Ελεγκτή κατά Χάσικου-Γεωργιάδη

Ο ανώτατος άρχοντας, αντί να τιμωρεί, επιβραβεύει και συγκαλύπτει

Καταπελτική για πολλούς, την κοινωνία, την Κυβέρνηση, δύο Υπουργούς, τα κόμματα και επιχειρηματίες, ήταν η ομιλία που εξεφώνησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε σχέση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ωμά, και χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης, κατήγγειλε δύο Υπουργούς, για περιφρόνηση νόμων και συναλλαγή εταιρειών του ενός με το κράτος. Τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής αποκαλυπτικά:

«Μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία, όπου ένας Υπουργός μπορεί απλά να λέει ότι οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας, που απαγορεύουν σε Υπουργό και στις εταιρείες του να συναλλάσσονται με το κράτος, είναι μασκαραλίκια. Και ένας άλλος Υπουργός, που περιφρονεί τους νόμους που του επιβάλλουν πειθαρχική έρευνα για υπάλληλο του Υπουργείου του, που χωρίς άδεια από την ΕΔΥ, περιφερόταν στα κανάλια δημιουργώντας σύγχυση στους πολίτες, αν και είναι εκεί ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ή εκπρόσωπος κόμματος».

Ο Γενικός Ελεγκτής δεν κατονόμασε τους δύο Υπουργούς, αλλά προφανώς αναφερόταν στον Σωκράτη Χάσικο και στον Χάρη Γεωργιάδη. Αλλά, κατ' επέκταση, τα «βόλια» έπλητταν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, ενώ βλέπει, ακούει και διαβάζει τις καταγγελίες ενός ανεξαρτήτου αξιωματούχου κατά δύο Υπουργών του, σιωπά και αρνείται να τους θέσει εκτός κυβέρνησης.

Δεν είναι, όμως, οι μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεικνύονται ανεπίτρεπτες συμπεριφορές και επιλήψιμες ενέργειες που προκαλούν υποψίες, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ζητεί λόγο από τους Υπουργούς και να τους καλεί σε παραίτηση, κάμνει πως δεν καταλαβαίνει και, στη χειρότερη περίπτωση, τους επιβραβεύει.

Είχαμε το σκάνδαλο «Αριστοτέλης» στο Υπουργείο Παιδείας, κατά το οποίο πέραν των επιλήψιμων διαδικασιών εχάθη σημαντικό έγγραφο και δεν παραδόθηκε στη Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως η τότε Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε στην έκθεσή της. Αντί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει εξηγήσεις από τον τότε Υπουργό Κυριάκο Κενεβέζο, τον επιβράβευσε, στέλλοντάς τον Πρεσβευτή στην Αθήνα!

Δεύτερη περίπτωση αφορά το ίδιο Υπουργείο. Όταν με καθαρά ρουσφετολογικές διαδικασίες διορίστηκε στέλεχος του ΔΗΣΥ στην κυπριακή αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες. Καταγγέλθηκε τότε ο Υπουργός Κώστας Καδής, ως υπεύθυνος. Ούτε εξηγήσεις ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ούτε ζήτησε παραίτησή του. Και επισημαίνουμε εδώ ότι με νομοθετική ρύθμιση το ρουσφέτι συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σήμερα έρχονται σε φως περιπτώσεις όπως οι καταγγελίες κατά του Σωκράτη Χάσικου, για ενοικίαση του κτηρίου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που ανήκει σε εταιρεία ιδιοκτησίας του υπουργού και της συζύγου του. Ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε παραβίαση του νόμου περί ασυμβιβάστου, και κατήγγειλε την υπόθεση στην Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβιβάστου και στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σιωπά και σε ουδεμία κίνηση προβαίνει.

Θέμα προκύπτει και για τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με την περίπτωση διορισμού της Σάβιας Ορφανίδου σε ευρωπαϊκό οργανισμό, ενώ είναι υπάλληλος του Υπουργείου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Και πάλιν ο Πρόεδρος συγκαλύπτει. Όχι λίγες φορές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται υπό καταγγελίες για δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι Υπουργείων καταγγέλλονται ότι μεταπηδούν από τη μία στιγμή στην άλλη σε εταιρείες που συναλλάσσονται με το κράτος.

Πρόσφατα το ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι μέλη του αστυνομικού σώματος, τα οποία αντιμετωπίζουν ποινικές υποθέσεις, έχουν προαχθεί. Ο διορισθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαινεθείς, επανειλημμένως, για το ήθος και την προσφορά του Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κρίνεται ακατάλληλος για το αξίωμα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, και παύεται. Ενώ στη συνέχεια καταδικάζεται σε φυλάκιση από το Κακουργιοδικείο σε ποινική υπόθεση.

Γενικά η Κυβέρνηση, υπουργοί και αξιωματούχοι της, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος φέρονται εμπλεκόμενοι σε ενέργειες που συνιστούν παραβίαση νόμων, κανονισμών και δεοντολογίας.

Ουδείς δίδει λόγο. Ο ανώτατος άρχοντας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ είτε συγκαλύπτουν, είτε σιωπούν, είτε προσποιούνται τους αχάπαρους για όσα συντελούνται επί διακυβερνήσεώς τους.

Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η διαπλοκή είναι εμφανής στους κόλπους της Κυβέρνησης και σε διορισμένους από τον Πρόεδρο αξιωματούχους. Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς καταδεικνύει μεγάλη αύξηση της διαφθοράς επί σημερινής κυβέρνησης, οι δύο έντιμοι αξιωματούχοι, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής αντιμετωπίζουν ανηλεή πόλεμο από τον ανώτατο άρχοντα, υπουργούς, οικονομικά συμφέροντα, εμπλεκομένους.

Και η κοινωνία; Ο Γενικός Ελεγκτής είναι αμείλικτος. Τονίζει: «Η κοινωνία μας δεικνύει σήμερα ανοχή, μην πω και έφεση προς τη διαφθορά. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας «από εν φορτώσει που έσσω σου, τάνα του να φορτώσει», ή «όλα έχουν την τιμή τους», αντί η τιμή, τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει». Και υποδεικνύει πως αυτή η σαθρή κατάσταση πρέπει να αλλάξει, «με τη συνένωση δυνάμεων από όσους η πολιτεία έταξε σε θέσεις-κλειδιά και με τη δυναμική αντίδραση της κοινωνίας, που θα δείξει με κάθε τρόπο την απέχθειά της σε κάθε πρακτική διαπλοκής, διαφθοράς, συναλλαγών, ρουσφετιού, κτλ».

Ας μην ελπίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ας μην ελπίζουν οι τίμιοι άνθρωποι σε οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση τής εθισμένης στον ραγιαδισμό, στον καναπέ και στην παθητικότητα κυπριακής κοινωνίας. Τι μπορεί να αναμένει κανείς από μία κοινωνία η οποία, στη μεγάλη πλειοψηφία της, ψηφίζει με κριτήριο το κόμμα που μπορεί να βολέψει καλύτερα την οικογένειά της;

Keywords
Τυχαία Θέματα