Καπαρδής: Πολύ ασφαλής χώρα να ζει κανείς η Κύπρος

Η κυπριακή θεωρείται μια πολύ ασφαλής κοινωνία για να ζει κανείς, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του κόσμου, όσον αφορά στο κοινό έγκλημα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο εγκληματολόγος, πρώην Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών και Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Καπαρδής, ανέφερε ότι παρά το «αφανές έγκλημα» που υπάρχει, τα ποσοστά του κοινού εγκλήματος είναι πολύ χαμηλά, ενώ τα τελευταία χρόνια

έχουν βγει στην επιφάνεια κυρίως οικονομικά προβλήματα.

Με αφορμή το πρόσφατο βίντεο του ξυλοδαρμού δεσμοφύλακα από βαρυποινίτες, ο κ. Καπαρδής ανέφερε ότι τέτοια περιστατικά στο εξωτερικό είναι «εξαιρετικά σπάνια», λέγοντας ότι υπάρχουν διάφορα κριτήρια με τα οποία μπορούμε να συγκρίνουμε την κατάσταση στην Κύπρο με τις άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι το ποσοστό φυλάκισης ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

«Από τους κατηγορούμενους στα ποινικά δικαστήρια το 2015, μόνο το 2% φυλακίστηκε», ανέφερε.

Όπως είπε, κάθε χώρα έχει τους δικούς της πειθαρχικούς κανονισμούς που ακολουθούνται και αφορούν σε φυλακισμένους, κατάδικους και υπόδικους, προσθέτοντας ότι το κλίμα που επικρατεί στις φυλακές ποικίλει αναλόγως της χώρας, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γενικά, πάντως, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έμφαση δίνεται στην ανθρωπιστική κράτηση και στην επένδυση σε σωφρονιστικά προγράμματα, διότ,ι στερώντας την προσωπική ελευθερία σε κάποιον, γίνεται πρόληψη, αλλά ταυτόχρονα τίθεται κάτω από ανθρωπιστικό περιβάλλον, όπου υπάρχει σεβασμός για τα δικαιώματά του, ανάλογα με το νομικό πλαίσιο», ανέφερε.

«Δεν είναι η φυλακή που θα λύσει το πρόβλημα του εγκλήματος στην κοινωνία, οπωσδήποτε, όμως, έχει άλλους χρήσιμους σκοπούς που επιτελεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης στις κυπριακές φυλακές είναι πολύ καλές, βάσει των ευρωπαϊκών εκθέσεων, όπου διαφαίνεται ότι αυτές έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Όσον αφορά στον υποτροπιασμό, δηλαδή την επιστροφή στο έγκλημα μετά την αποφυλάκιση, σύμφωνα με τον κ. Καπαρδή, αυτό βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι που βγαίνουν από τη φυλακή, επιστρέφουν κάποια στιγμή πίσω, λέει.

Τόνισε, δε, ότι τα δικαιώματα των φυλακισμένων δεν είναι απεριόριστα. «Οι φυλακισμένοι είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία και τα δικαιώματά τους ορίζονται και έχουν περιορισμούς. Άτομο που διαπράττει σοβαρά παραπτώματα, σύμφωνα με το τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει κάποια από αυτά, θα στερηθεί κάποια δικαιώματα», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία.

Keywords
Τυχαία Θέματα