FT: Αυξημένες οι αγορές ακινήτων στην Κύπρο από ξένους

Την αύξηση πωλήσεων ακινήτων στην Κύπρο από ξένους αγοραστές, επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, στο πλαίσιο αφιερώματος για τις διεθνείς επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Αρχικά σημειώνεται ότι η κίνηση από τη Βρετανία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πτώσης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Παρατίθεται το παράδειγμα του θέρετρου Aphrodite

Hills, όπου το 2008 οι αγοραστές προέρχονταν κατά 60% από τη Βρετανία, ενώ πέρσι δεν υπήρξε κανένας αγοραστής από τη χώρα αυτή.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, οι μεσίτες στην Κύπρο κάθε άλλο παρά ανησυχούν, καθώς έχουν εμφανιστεί αγοραστές από άλλες χώρες, που αξιοποιούν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μεταξύ του 2015 και του 2016, ο αριθμός των συναλλαγών στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 33%. Το πρώτο μισό του 2017 οι αγορές ακινήτων ήταν αυξημένες κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (σύμφωνα με στοιχεία από το μεσιτικό γραφείο Savills).

Επισημαίνεται, πάντως, ότι δεν έχουν σπεύσει στην Κύπρο όλοι αυτοί οι ξένοι αγοραστές μόνο λόγω των φορολογικών κινήτρων. Όπως λέει ένας μεσίτης, η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, και αυτό διότι οι επενδύσεις σε ακίνητα ύψους πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ή 300.000 ευρώ, συνοδεύονται από το δικαίωμα απόκτησης υπηκοότητας και «χρυσής» βίζας αντίστοιχα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτοί οι αγοραστές μοιάζει να συγκεντρώνονται στη Λεμεσό, όπου, μάλιστα, οι τιμές μπορεί να είναι πολύ αυξημένες. Σημειώνεται ότι στο πολυτελές συγκρότημα One Limassol έχει ήδη πωληθεί περίπου το 70% των διαθέσιμων διαμερισμάτων, με την πλειοψηφία των νέων ιδιοκτητών να είναι αγοραστές «υπηκοότητας» 13 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Για το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για αγορές στην πόλη, γίνεται αναφορά σε διερευνητικές επαφές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή.

Μεσίτης τονίζει, εξάλλου, τη δυναμική της Λάρνακας ως αγοράς ακινήτων που δεν έχει αναπτυχθεί στον ίδιο βαθμό με τη Λεμεσό και όπου οι τιμές είναι πιο προσιτές.

Όσον αφορά το κατά πόσο η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων, εκτιμάται ότι αν οι πολιτικοί είχαν καταλήξει σε λύση, θα υπήρχε μία περαιτέρω ώθηση, αλλά τώρα δεν υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στην αγορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα