Καμπανάκι κινδύνου για εναρμόνιση εταιρικού φόρου

Τον χαμηλότερο συντελεστή εταιρικού φόρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει η Κύπρος, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης για εκατοντάδες εταιρείες που την επιλέγουν ως φορολογική έδρα τους.

Πέρα από τα άλλα πλεονεκτήματα, ο φορολογικός συντελεστής, που ανέρχεται στο 12,5% και αποτελεί το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, κάνει την Κύπρο μια δελεαστική επιλογή για εταιρείες που επιθυμούν να εδραστούν στο νησί και από εδώ στην ευρύτερη περιοχή.

Τον κώδωνα

του κινδύνου κρούει, ωστόσο, ο Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Κώστας Μαυρίδης, καθώς τις τελευταίες βδομάδες άρχισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσημα η συζήτηση για εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρειών σε όλη την Ευρώπη.

«Δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για την Κύπρο, γιατί η Κύπρος έχει όντως καλλιεργήσει και αναπτύξει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα... σημαίνει ότι η Κύπρος πλέον δεν θα μπορεί να έχει τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή που είναι το κύριο κίνητρο των εταιριών...Και επειδή ίσως κάποιοι να σκέφτονται ότι θα είναι πλήγμα μόνο για τις εταιρείες, θα είναι πλήγμα ευρύτερο για την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών, αφού η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε βάθος χρόνου. Παρόλο, βέβαια, που η Κύπρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, προκειμένου να προστατέψει τον τομέα των υπηρεσιών και συνεπώς την οικονομία της, πόσο εύκολο είναι αυτό;

«Θεωρώ ότι και από την εμπειρία που έχω, αυτοί που το προωθούν είναι τόσο προετοιμασμένοι, που θα γωνιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκοντας να αποδεκτεί και να μην ασκήσει το βέτο της», υποστήριξε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Τη δεδομένη στιγμή που η συζήτηση είναι καθαρά γνωμοδοτική και χωρίς νομοθετική ισχύ, επιβεβλημένη κρίνει την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων ο Κώστας Μαυρίδης.

«Θεωρώ ότι φορείς από την Κύπρο, όπως είναι το ΚΕΒΕ για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει έντονη παρουσία στο διάλογο που έχει ξεκινήσει και να μην ασχολούνται με άλλα θέματα, όπως είναι η λύση του κυπριακού, με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν σε κατοπινό στάδιο», κατέληξε ο Κώστας Μαυρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα