Οικονομία: Τα «συν» και τα «πλην» μιας ενδεχόμενης λύσης

Την ώρα που η πιθανότητα λύσης του κυπριακού φαντάζει πιο ρεαλιστική από ποτέ, τα οικονομικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου ενδεχομένου τοποθετούνται στη ζυγαριά απορίας άξιον, ωστόσο, προς τα που γέρνει η πλάστιγγα.

Ανάκαμψη της οικονομίας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και μείωση της ανεργίας φαίνεται να συνοδεύουν μια πιθανή επανένωση του νησιού.

«Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν στην Κύπρο εάν βλέπουν το κλίμα στην Κύπρο

πιο αισιόδοξα, το βλέπουν σταθερό με μια ενωμένη οικονομία και μια διακυβέρνηση, η οποία θα είναι λειτουργική... οπόταν γενικά εγώ πιστεύω ότι θα δούμε γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων στην Κύπρο και μείωση της ανεργίας. Όλα αυτά είναι θετικά», ανέφερε ο Διευθυντής του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου.

Την ίδια ώρα, αυξημένη θα είναι και η επιχειρηματική δραστηριότητα οποία στο παρόν στάδιο είναι αρκετά περιορισμένη, ένεκα της πολιτικής, αλλά και της οικονομικής αβεβαιότητας.

«Με μια λύση του κυπριακού και με κεφάλαια που πολύ πιθανόν να υπάρξουν στη διάθεση των νέων... θα υπάρξει μια αναπτέρωση του επιχειρηματικού, του επενδυτικού και γενικά του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θετικές θα είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα του εμπορίου, όπου οι συναλλαγές ενδεχομένως να μην περιοριστούν μόνο μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, αλλά στην εξίσωση να συμπεριληφθούν τόσο η Ελλάδα, όσο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Οπωσδήποτε θα υπάρξουν εμπορικές συναλλαγές, εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και εμείς όντας μια μικρή οικονομία, η Τουρκία όντας μια μεγάλη οικονομία, βεβαίως θα ωφεληθούν και οι δύο, αλλά ιδιαίτερα εμείς θα ωφεληθούμε», υποστήριξε.

Τεράστιες προοπτικές διανοίγονται, συνάμα, και στο κεφάλαιο της ενέργειας, αφού η Κύπρος, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί την κατάλληλη βάση για τις διεθνείς εταιρείες που εκμεταλλεύονται και εμπορεύονται το φυσικό αέριο της ευρύτερης περιοχής.

«Με το κυπριακό λυμένο, η Κύπρος που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, θα είναι ιδανική βάση για αυτές τις εταιρείες και τα οφέλη για την Κύπρο θα είναι τεράστια», ανέφερε.

Στον αντίποδα, ωστόσο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ενός υδροκέφαλου κράτους, αποτελούμενου, στην ουσία, απο 3 κυβερνήσεις, το κόστος συντήρησης του οποίου εκτός από ακριβό, θα είναι και συνεχώς αυξανόμενο.

«Εάν δεν το προσέξουν οι διαπραγματευτές, στο τέλος το κόστος για το φορολογούμενο θα είναι τεράστιο να συντηρεί 3 κυβερνήσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσουν στο κόστος της κάθε εταιρείας, του κάθε θεσμού, της κάθε γραφειοκρατίας που δημιουργείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στο επίπεδο κρατιδίων», προειδοποίησε.

Εξαιρετικής σημασίας είναι, μάλιστα, η ύπαρξη κεντρόμολων δυνάμεων στο πλαίσιο της λύσης, που θα εξαλείψουν τα διαιρετικά στοιχεία.

«Εγώ θα έλεγα στους ηγέτες σπεύδετε βραδέως.. να βάλουν τα πόδια τους ο ένας μέσα στα παπούτσια του άλλου... για να μην καταλήξουμε να διαλυθεί αυτή η ομοσπονδία και να καταλήξουμε να βρεθούμε χωρίς αναγνωρισμένο κράτος, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία όπως την ξέρουμε σήμερα», τόνισε.

Καθοριστικός, πάντως, είναι ο ρόλος αλλά και η στάση που η Τουρκία θα κρατήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα