Ιταλός ΥΠΕΞ: Αναγκαία μια "αμυντική Σένγκεν"

Την άποψη ότι η ΕΕ χρειάζεται μια "Σένγκεν για την Άμυνα" διατυπώνει σε άρθρο του στο Politico, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni, υποστηρίζοντας ότι η αστάθεια που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, καθώς και ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, αντιπροσωπεύουν μια γεωπολιτική προτεραιότητα για την Ιταλία, θέση της οποίας είναι ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία όσων εκ των κρατών μελών της ΕΕ επιθυμούν να εμβαθύνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής άμυνας.

Μετά

το βρετανικό δημοψήφισμα, η συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας έχει αναβιώσει, καθώς η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα στερήσει μεν από την ΕΕ τις σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας, ανοίγει όμως νέες δυνατότητες ακριβώς σε αυτόν τον τομέα. Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας αποτελεί βασικό στοιχείο της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρουσιάστηκε λίγες μόλις ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και θα συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Ο στενός συντονισμός με το ΝΑΤΟ παραμένει ζωτικής σημασίας, σημειώνει εν συνεχεία ο Paolo Gentiloni, καθώς η διατλαντική σχέση είναι και θα παραμείνει το θεμέλιο της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις διαφορετικές ευαισθησίες των κράτη μέλη της ΕΕ για το ζήτημα, ο ίδιος καλεί σε μια ρεαλιστική στρατηγική στη βάση τριών αξόνων που, σύμφωνα με την Ιταλία, αξίζει να εξεταστούν προς επιδίωξη μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Συγκεκριμένα: 1/ Ολοκληρωμένη προσέγγιση σε περιφερειακές κρίσεις, μέσω δημιουργίας ενός μόνιμου πολιτικό-στρατιωτικού αρχηγείου - όπως έχει επίσης προταθεί από Γαλλία και Γερμανία. 2/ Ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης μέσω κοινών προσπαθειών για την υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας. 3/ Δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πολυεθνικής Δύναμης που θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα σύνολο προκαθορισμένων αποστολών και επιχειρήσεων, με ενιαία στρατηγική διοίκηση, μόνιμες δυνάμεις και κοινό προϋπολογισμό.

Η Ιταλία, καταλήγει το δημοσίευμα, προτείνει μια πρώτη ομάδα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αφήνοντας στα λοιπά κράτη μέλη τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο. Η σχετική δυνατότητα, στο πρότυπο της Συνθήκης Σένγκεν, προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, μέσω της λεγόμενης «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα