Α.Νεοφύτου: Άλλοι είναι αυτοί που επέστρεψαν με επιδιαιτησία

Είναι άλλοι που επέστρεψαν με τις βαλίτσες τους φορτωμένες με την επιδιαιτησία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταβεί στα Ηνωμένα Έθνη για να προσυπογράψει μια προσυμφωνία για το Κυπριακό. "Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει”, σημείωσε.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “δηλώνουμε ικανοποιημένοι πως η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κύλησε σε ένα θετικό και καλό πολιτικό κλίμα. Σε αντίθεση με το εκρηκτικό κλίμα που κάποιοι επέλεξαν να δημιουργήσουν την προηγούμενη

μέρα”.

“Κόμματα της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εικόνα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πηγαίνει στα Ηνωμένα Έθνη, ούτε λίγο ούτε πολύ, για να προσυπογράψει τουλάχιστον μια προσυμφωνία για το Κυπριακό. Θεωρώ ότι και μετά τη χθεσινή ενημέρωση και ο πλέον κακόπιστος κατανόησε και κατανοεί πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο”, πρόσθεσε.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, “έγινε μια πολύ λεπτομερής ανάλυση και ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, τις διαφορές, θέματα που εξαντλητικά έχουν συζητηθεί και θέματα που η συζήτηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό επίπεδο”.

“Όμως μου δίνεται η ευκαιρία και έχουμε ευθύνη να τοποθετηθούμε και μπροστά στα καθημερινά διλήμματα που θέτουν προς τον λαό και τα ερωτήματα που ακούγονται - και δικαίωμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τα εγείρουν. Εγείρουν το ερώτημα πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν, πόσα εδάφη θα παραχωρηθούν, πόσες περιουσίες θα δοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Δηλώνουν πως δε δέχονται τουρκικές εγγυήσεις. Ούτε και εμείς θα δεχθούμε τουρκικές εγγυήσεις. Διερωτώνται πότε θα φύγουν, σε ποιο χρονοδιάγραμμα, τα τουρκικά στρατεύματα”, είπε.

“Είναι καιρός όμως”, συνέχισε, “αυτοί που καθημερινά βάζουν ερωτήματα να απαντήσουν τα δικά μας απλά ερωτήματα: Με άλυτο το Κυπριακό πόσοι Τούρκοι στρατιώτες και πότε θα φύγουν; Με άλυτο το κυπριακό πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν; Με άλυτο το κυπριακό πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις τουρκικές εγγυήσεις και τα μονομερή δικαιώματα επεμβάσεων που συνοδεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία που από πρωίας μέχρι νυκτός σωστά την επικαλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης;”

“Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός. Και ούτε θα πω ποτέ πως όσοι με τόση ένταση και στο παρελθόν αλλά και στο τελευταίο διάστημα βγάζουν μια μεγάλη αγωνία και ένα φόβο ότι ενδεχόμενα τους επόμενους μήνες να λυθεί το κυπριακό. Εγώ τους πιστώνω με γνήσιο πατριωτισμό”.

“Θα ήθελα σ΄ αυτό που θα τοποθετηθώ”, ανέφερε, “ να μην έρθουν να με στολίσουν με επίθετα. Οι μεγάλες μου ανησυχίες αλλά και του Κόμματος μου είναι τι θα γίνει εάν έχουμε αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ανησυχώ περισσότερο από το αδιέξοδο και ανησυχώ στην παράταση του χρόνου. Δεν θεωρώ ότι μετά από 42 χρόνια ύπαρξης του Κυπριακού προβλήματος η πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016 είναι κάτι που πρέπει να με τρομάζει”.

Μακάρι, είπε, “ η τουρκική πλευρά να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση και είμαστε εμείς οι Ε/κ που πρέπει να βιαζόμαστε για τη λύση. Ο χρόνος τσιμεντώνει την κατοχή όχι μόνο επί εδάφους αλλά δυστυχώς και σταδιακά και στις συνειδήσεις του λαού μας και των πολιτών”.

Ανέφερε ότι “δεν μπορούμε να δεχτούμε την οποιαδήποτε λύση εάν δε διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού επειδή διαπιστώνουμε τους κινδύνους από την παρέλευση του χρόνου”.

Συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “για το ότι έστω και αν δεν μπήκαν στα βαθιά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είναι η πρώτη φορά από το 1960 που συζητείται -από τουρκικής πλευράς- έστω και η διαφοροποίηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960”.

“Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται αυτή την ισοπεδωτική κριτική όταν είναι ο μόνος και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατόρθωσε να μπαίνει στο τραπέζι από τουρκικής πλευράς αλλαγή των συνθηκών εγγυήσεων και η δική μας ξεκάθαρη θέση είναι ότι το 2016 με την Κύπρο στην Ενωμένη Ευρώπη δε χρειάζονται ξένες εγγυήσεις και ξένοι στρατοί”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βρίσκεται σε ένα ασφυκτικό κλοιό πιέσεων από τους αγγλοαμερικανούς για να κλείσει το κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι ενδεχομένως να βρεθεί ξανά με το πιστόλι στον κρόταφο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “αυτοί όλοι που φωνάζουν σήμερα και δημιούργησαν ένα κλίμα ότι θα πάμε στη Νέα Υόρκη και θα έρθουμε πίσω με τις βαλίτσες μας γεμάτες με την επιδιαιτησία, ένα να τους θυμίσω: Είναι πίσω 12 χρόνια, ένα Φλεβάρη που με άλλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψε η αποστολή με τις βαλίτσες φορτωμένες με την επιδιαιτησία. Λίγη σεμνότητα δε βλάπτει”.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η λύση του κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ότι “εάν η τουρκική πλευρά δεχτεί ότι οι συνθήκες του 1960 είναι ξεπερασμένες, βρεθεί ένας μηχανισμός για την εγγύηση της ανεξαρτησίας και για την ασφάλεια που θα νοιώθουν Ε/κ και Τ/κ το ίδιο ασφαλείς, εάν υπάρξει καλή διάθεση για εδαφικές αναπροσαρμογές για την επίτευξη αυτού που ήταν διαχρονικός στόχος μετά το 1974 της επιστροφής τουλάχιστον 100 χιλιάδων προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση και αν λυθούν τα επιμέρους ζητήματα που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου είναι αρκετός καιρός”.

“Όμως εάν η τουρκική πλευρά εμμένει σε θέσεις απαράδεκτες, τότε ο χρόνος μπορεί να μην είναι αρκετός”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την οικονομική πτυχή, είπε ότι “από την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το ζήτημα της οικονομικής πτυχής εμπλέκοντας τους πλέον εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, τη Διεθνή Τράπεζα και το ΔΝΤ να προβούν σε μελέτες”.

Κάλεσε τέλος τους Τ/κ “να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να κάνει αξιολόγηση και τεστ αντοχής όλων ανεξαίρετα των τραπεζών που λειτουργούν στα κατεχόμενα”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα