Ισραήλ: Στόχος το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χεζμπολάχ

Ανώτερος Ισραηλινός υπουργός αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε στόχους στη Συρία το βράδυ της Τετάρτης, όμως επανέλαβε την απειλή του να πλήξει τα όπλα που παραδίδονται παράνομα στους αντάρτες του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Στόχος της επίθεσης ήταν ένα εργοστάσιο στην πόλη Χομς, ενώ ο συριακός στρατός απάντησε ρίχνοντας πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον του αεροσκάφους, δήλωσε ένας διοικητής του στρατιωτικού συνασπισμού που στηρίζει τον συριακό

στρατό.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, όμως το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 μετέδωσε ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη και επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση του.

«Φυσικά δεν μπορώ να σχολιάσω αναφορές για την επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, όμως ανεξαρτήτως, η θέση του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: Το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χεζμπολάχ αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατς στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Ένας Σύρος διοικητής δήλωσε στο Reuters ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας χαλκού στην βιομηχανική ζώνη Χίσγια, 35 χιλιόμετρα νότια της Χομς. Ο διοικητής δεν αναφέρθηκε σε θύματα.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μια στρατιωτική εγκατάσταση.

«Το Ισραήλ έχει δράσει στο παρελθόν και θα δράσει και στο μέλλον για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χεζμπολάχ, βάσει των πληροφοριών που θα έχουμε», τόνισε ο Κατς.

Ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι «η κόκκινη γραμμή» της χώρας του είναι «κατά του λαθρεμπορίου όπλων και επίσης κατά της εδραίωσης του Ιράν στη Συρία».

«Πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά το κατανοεί αυτό ξεκάθαρα και οι ενέργειες που αναλάβαμε στο παρελθόν, για τις οποίες έχουμε πάρει την ευθύνη, ήταν ενέργειες που συμφωνούσαν με αυτές τις γραμμές, αυτές τις κόκκινες γραμμές», επεσήμανε ο Κατς.

Το Ισραήλ και η Συρία, από τεχνική άποψη, παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 περίπου 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα των Υψωμάτων του Γκολάν τα οποία έχει προσαρτήσει, απόφαση που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πολλές επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού. Την 22α Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έναν μήνα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε θέσεις του συριακού καθεστώτος σε αντίποινα για τους όλμους που έπληξαν το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν.

Το Ισραήλ σπανίως επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές του ενέργειες στη Συρία, αλλά δεν παύει να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να εμποδίσει την παράδοση όπλων στη Χεζμπολάχ, μια οργάνωση με την οποία έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο χωρίς να καταφέρει να τη συντρίψει.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα