Η θέση των πολιτικών κομμάτων για λήξη μνημονίου

Ποικιλία αντδράσεων προκάλεσε η λήξη του κυπριακού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά την χθεσινή, καθοριστική απόφαση του Eurogroup.

Τα μηνύματα που εξέπεμπψαν σε γενικές γραμμές τα κόμματα ήταν θετικές απέναντι σε αυτή καθεαυτή λήξη του μνημονίου, ωστόσο τα περισσότερα κόμματα επισημαίνουν την ανάγκη για σοβαρή οικονομική πολιτική την επόμενη ημέρα, και τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κυπριακή οικονομία, με κυριότερο αυτό της ανεργίας.

Την επίσημη έξοδο της Κύπρου

από το μνημόνιο ανήγγειλαν χθες το βράδυ με αναρτήσεις τους στο twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, οι οποίο βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας ο μεν στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία για το προσφυγικό και ο δε στο Eurogroup.

«Το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter o Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ ο Χάρης Γεωργιάδης, με tweet είπε: «Η Κύπρος εκτός Μνημονίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΔΗΣΥ: Δεν χωράνε πισωγυρίσματα

Κάθε λόγο να χαίρονται έχουν τα στελέχη του ΔΗΣΥ μετά την λήξη του μνημονίου, καθώς, και εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών ενισχύουν τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους με μια εξέλιξη τύπου «success story» και μάλιστα με τις ευλογίες των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, η Κύπρος κατόρθωσε να βγει από το μνημόνιο με συνέπεια, υπευθυνότητα αλλά κυρίως με τις θυσίες του λαού. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη σταθερή προοπτική της χώρας μας» και πρόσθεσε, ότι πλέον «δεν χωράνε στον τόπο πισωγυρίσματα».

ΑΚΕΛ: Πρόκληση για τους πολίτες οι πανηγυρισμοί

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, μέσω του Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, θεωρεί «πρόκληση για τους πολίτες» τους πανηγυρισμούς των κυβερνόντων, τονίζοντας πως το μνημόνιο αφήνει ως κληρονομιά την αύξηση της ανισότητας σε βαθμό πρωτόγνωρο και τραγικό.

ΔΗΚΟ: Σημαντική επιτυχία για την χώρα η έξοδος

«Η πρωτοφανής κοινωνική ανισότητα και ανασφάλεια, η φτώχεια, η μακρόχρονη ανεργία, αποτελούν αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες είναι το ιδεολογικό πιστεύω των κυβερνώντων όπως οι ίδιοι παραδέχονται», είπε και πρόσθεσε ότι για να αλλάξουν τα πράγματα, οι κυβερνώντες καλούνται να εγκαταλείψουν τις μνημονιακές λογικές της ισοπεδωτικής λιτότητας», προκειμένου να αποκτήσει αξία η έξοδος από το μνημόνιο. «Η έξοδος από το μνημόνιο αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημειώνοντας ότι η επιτυχία οφείλεται κυρίως στις θυσίες και στην εργατικότητα του λαού.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρόμαστε, αλλά δεν πανηγυρίζουμε για αυτή την εξέλιξη. «Βγήκαμε από το μνημόνιο, αλλά δεν βγήκαμε από την κρίση. Εξακολουθούμε ως χώρα να έχουμε ανισότητα, φτώχεια και ανεργία». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η τιμωρία των ένοχοι για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, για να αποκατασταθεί, όχι μόνο το περί δικαίου αίσθημα, αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των θεσμών».

ΕΔΕΚ: Ο λαός θα επωμίζεται για πολλά χρόνια τις μνημονιακές επιπττώσεις

Στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε η ΕΔΕΚ, αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός θα επωμίζεται, για πολλά χρόνια τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής. «Η έξοδος από το Μνημόνιο είναι μια θετική εξέλιξη παρόλο που η επιτήρηση και ο έλεγχος θα συνεχίζεται και ο κυπριακός λαός θα επωμίζεται τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής για πολλά ακόμα χρόνια». Τονίζει δε, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει ότι το γεγονός αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας.

Συμμαχία: Δεν βγήκαμε απο το μνημόνιο, είμαστε σε επιτήρηση

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών τονίζει ότι «δεν βγήκαμε από το μνημόνιο, αφού θα είμαστε για πολύ ακόμη υπό την επιτήρηση της Τρόικα, γι' αυτό ας μην πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες», ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πάρις Μαυρομάτης, αναφέρει ότι η Κύπρος μπορεί να βγήκε από το μνημόνιο όχι όμως από την οικονομική κρίση και εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμμεριστεί τη τη χαρά της Κυβέρνησης για την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο καθώς «δεν τελείωσε η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ιδίως των νέων».

Keywords
Τυχαία Θέματα