Στα €6 εκατ. οι οφειλές από ενοικίαση κρατικής βιομηχανίας

Στα €6 εκατομμύρια ανήλθαν το 2015 οι ανείσπρακτες οφειλές στο κράτος από την ενοικίαση κρατικής βιομηχανικής γης.

Ήδη το Υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για επίλυση του θέματος.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζητούσε τα πορίσματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εμπορίου, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι το πρόβλημα δεν διαιωνίζεται και δεν αυξάνεται.

Σημείωσε, ωστόσο, πως το Υπουργείο αναμένει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει η διαδικασία ανάκτησης,

η οποία παίρνει 7 με 10 χρόνια με πολλές δυσκολίες.

Εικοσιδύο υποθέσεις

Όπως είπε, σε σύνολο 930 μισθωτών, οι 442 οφείλουν ενοίκια, εκ των οποίων οι 239 πληρώνουν με δόσεις και οι 203 υποθέσεις δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους και έχουν παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για το πώς θα προωθηθούν. Λέγοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες με τη νομοθεσία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ενδεικτικά ότι για 22 υποθέσεις έχουν εξασφαλιστεί ανάκτησης της γης, εκ των οποίων μόνο μία έχει προχωρήσει και αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται περίοδος 7 με 10 χρόνια με πολλές ανατροπές για να κάνουμε οτιδήποτε με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκες σε άλλους τομείς και να μην έχουμε τεμάχια, είπε, ο κ. Λακκοτρύπης.

Συμψηφισμός με άλλες οφειλές

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των οφειλών, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως το Υπουργείο του θα προωθήσει τον συμψηφισμό με άλλες οφειλές σε άλλα τμήματα του κράτους.

Σε σχέση με το θέμα που εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής αναφορικά με την υπενοικίαση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα προκηρύξει εξειδικευμένη έρευνα, διότι η έρευνα που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου δεν εμβάθυνε όσο θα έπρεπε. Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητείται εδώ και χρόνια και σημείωσε ότι πρέπει να πάρουμε απόψεις για να δούμε πώς το αντιμετωπίζουμε. Στόχος του κράτους είναι να προάγει τη βιομηχανία και όχι τον τομέα των ακινήτων, συμπλήρωσε.

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου κατήγγειλε ότι υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιος ενοικίαζε κρατική γη για €1.900 τον χρόνο, ανέγειρε μια αποθήκη και το υπενοικίασε σε υπηρεσίες του κράτους για €60.000 το χρόνο.

Σε σχέση με τις παρατηρήσεις για μη συμπερίληψη σε δικαιούχους χορηγιών και επιδοτήσεων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το θέμα αυτό θα επιλυθεί όταν υπάρξει κεντρικό μηχανοποιημένο μητρώο και πρόσθεσε ότι στο θέμα θα βοηθήσει η ελληνική Κυβέρνηση, με την παροχή μηχανογραφικού συστήματος.

Εντός των επόμενων βδομάδων προχωρά η υγραεριοκίνηση

Αναφορικά με τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή ότι το θέμα της υγραεριοκίνησης έχει κολλήσει, ο κ. Λακκτρύπης είπε ότι εκκρεμεί μόνο η στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με τρία άτομα, προσθέτοντας ότι σε τις επόμενες λίγες εβδομάδες το Τμήμα θα στελεχωθεί. Ακολούθως είπε, το Υπουργείο Μεταφορών θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο διάταγμα για άρση της απαγόρευσης χρήσης υγραερίου στην αυτοκίνηση.

Σε ερώτηση για τις ψηλές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι οι τιμές εισαγωγής των καυσίμων στην Κύπρο είναι πλατζ, δηλαδή των διυλισμένων προϊόντων. Σημείωσε ότι η τιμή του διυλισμένου πετρελαίου ακολούθησε τις πτώσεις των τιμών, ενώ στην βενζίνη υπήρξε μια καθυστέρηση στην υποχώρηση της τιμής. «Στο τέλος όλες συγκλίνουν αλλά υπάρχει χρονοδιαφορά στις μειώσεις διυλισμένων προϊόντων», είπε.

Εξήγησε όμως ότι η βαρύτητα στην μείωση των διεθνών τιμών αφορά μόνο το ένα τρίτο των τιμών στην Κύπρο, αφού τα υπόλοιπα δύο τρία είναι φόροι.

Ο κ. Λακκτρύπης είπε πως η Κύπρος στις τιμές προ των φόρων συγκρίνετε πολύ αρνητικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ μετά τους φόρους είμαστε αρκετά καλά.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν μειώνονται οι φόροι ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών Χαράλαμπος Ρούσος επεσήμανε πως για κάθε σεντ μείωσης στο φόρο κατανάλωσης το κράτος χάνει €10 εκατομμύρια ετησίως.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου γιατί δεν εκδίδει πλαφόν τιμών,ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε το τι έγινε όταν εκδόθηκε πλαφόν το 2010, με τις εταιρείες να ξεπουλούν τον κόσμο να τρέχει και να σχηματίζει ουρές στα πρατήρια, όπως είπε.

«Οι τιμές κινούνται πτωτικά και πρέπει να εκδώσω πλαφόν για να τις συγκρατήσω; έπρεπε να βγάλω πλαφόν σε πτωτική πορεία εδώ και ένα χρόνο για να τη σταματήσω;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς για την επιστολή του ανώτερου λειτουργού Μάριου Δρουσιώτη με την οποία ζητούσε όπως του ανατεθεί εργασία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο ίδιος θα ανέμενε από ένα λειτουργό στην κλίμακα Α13+2 να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που αναμένονται σε ένα καθοριστικό πόστο και συμπλήρωσε ότι ετοιμάζεται το σχετικό σχέδιο καθηκόντων.

«Μιλάμε για τη βιτρίνα του κράτους σε ότι αφορά τις ξένες επιχειρήσεις, το One-stop shop», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα θέματα για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά δεν μπορούμε να τα πούμε δημοσίως.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε ότι ο κ. Δρουσιώτης έχει υφιστάμενους έξι λειτουργούς, που δήλωσαν ότι εργάζεται πολύ, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν εργάζεται.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέγνωσε ανώνυμη επιστολή που απεστάλη στην Επιτροπή στο τέλος του 2015, σύμφωνα με την οποία, στο Εργαστήρι Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται, αναχωρούν από το χώρο εργασίας τους ή σκοτώνουν τις ώρες τους ξαπλωμένοι στα γραφεία τους. Καταγγέλλεται ακόμη ότι εξοπλισμός ελέγχου των μετρητών των αντλιών καυσίμων, που στοίχισε 5 εκατ λίρες βρίσκεται σε αχρησία αρχικά στη Χειροτεχνία και αργότερα μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο. Η επιστολή εστάλη στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου με κοινοποίηση στον Πρέοδρο της Δημοκρατίας και στους Προέδρους των Επιτροπώη Εμπορίου και Ελέγχου.

Απαντώντας ο Έφορος Μέτρων και Σταθμών, Γιάννης Οικονομίδης ανέφερε ότι διορίστηκε τον Ιούλιο του 2014, σε συνθήκες τεράστιων προστριβών μεταξύ του προσωπικού, στο σημείο που υπήρχαν μεταξύ τους καταγγελίες στην αστυνομία και υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου.

Είπε ακόμη ότι το Σεπτέμβριο του 2015 η υπηρεσία υπεβλήθη σε εσωτερικό έλεγχο και είχε δεχθεί συγχαρητήρια για τα αποτέλεσμα του ελέγχου, είπε και πρόσθεσε πως εμπειρογνώμονες χαρακτήριζαν την υπηρεσία ως υπηρεσία βέλτιστης πρακτικής.

«Τα όσα γράφηκαν στην επιστολή έχουν βάση και προφανώς έχει γραφτεί από κάποιον από μέσα. Τα όσα λέγονται είναι συκοφαντικά», είπε και εξέφρασε ότι σε μελλοντικούς ελέγχουςαυτά τα ζητήματα θα διερευνηθούν ακόμη περισσότερο.

Η απάντηση στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Σε σχέση με τις καταγγελίες της βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για ευνοικρατική μετακίνηση ανώτερου λειτουργού στη Λάρνακα, λόγω συγγένειάς του με πολιτικό πρόσωπο, ο Γενικός Διευθυντής είπε πως ο εν λόγω λειτουργός βρισκόταν σε χαμηλότερη κλίμακα που επέτρεπε την μετακίνησή του και στη συνέχεια κέρδισε υπόθεση που τον αναβάθμισε μισθολογικά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, κ. Χαραλαμπίδου επέκρινε το Υπουργείο για πολλές μελέτες στο θέμα των τιμών των καυσίμων «αλλά αποτέλεσμα μηδέν».

«Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μειωθεί κατά 42%, ενώ παρατηρούμε είδη πρώτης ανάγκες, όπως είναι το γάλο και το ψωμί να εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια τιμή. Οι πολίτες αναμένουν από το κράτος να τους προστατέψει, Είναι όμηρος υπερχρεώσεων και σε περίοδο οικονομικής κρίσης το ψωμί και το γάλα δεν θα έπρεπε να έχουν τέτοιες τιμές αποτρεπτικές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα