Ι. Παναγιώτου: Η αειφόρος ανάπτυξη να μπει στην παιδεία μας

Οι νέοι μας σήμερα πρέπει να αποτελέσουν τη γενιά της αειφόρου ανάπτυξης, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου σε χαιρετισμό της στο Συνέδριο «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Συνεργασία σχολείου-κοινότητας».

Η επίτευξη απλά και μόνο της ευαισθητοποίησης ή και της παροχής «συμβατικής» περιβαλλοντικής γνώσης δεν είναι αρκετά όταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που κατ’ επέκταση είναι και κοινωνικά, δείχνουν να επιμένουν, πρόσθεσε.

Μια από τις κύριες ιδέες της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη είναι η σύνδεσή της και η συνύπαρξή της με την τοπική

κοινωνία, η οικοδόμηση μιας τοπικής και πλαισιωμένης γνώσης, σημείωσε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Επομένως, η εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη πρέπει να είναι μια εκπαίδευση επαγρύπνησης, αμφισβήτησης και εγρήγορσης. Πρέπει να στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πολιτικά γραμματισμένου ατόμου, ενός ενεργού πολίτη, όπου με ενεργή συμμετοχή και δράση, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από σεβασμό προς τις αξίες της αειφορίας, μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην εκπαίδευση".

Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου, το σχολείο δεν θα είναι ένας θεσμός απομονωμένος από τον πραγματικό κόσμο. "Θα αναγνωρίζεται ως βασικός φορέας στην ανάπτυξη της κοινότητας γιατί, μέσα από τις μαθησιακές εμπειρίες, θα παρέχει τη δυνατότητα για συμμετοχή και δράση στη δημόσια ζωή, για ανάληψη ευθυνών από το καθένα ξεχωριστά, ως πολίτη της τοπικής κοινότητας".

Η Επίτροπος δήλωσε πεπεισμένη, από την επαφή της με τη σχολική κοινότητα, ότι μπορεί να επιτευχθεί διαμόρφωση της σχολικής κουλτούρας προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη μέσα από την εφαρμογή του αναλυτικού, του ανοικτού προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου σχολείου σε αειφόρο σχολείο.

Το γραφείο της, είπε, υποστηρίζει ένθερμα αυτή την προσπάθεια και διαβεβαίωσε ότι είναι αρωγοί και συνοδοιπόροι για να επιφέρουν εκείνες τις αλλαγές που θέτουν νέους σκοπούς, δημιουργούν καινούριες δομές και ρόλους για το σχολείο, εσάς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα