Κυπριανού:Θα ξεπουλήσουν τους ημικρατικούς σε τιμή ευκαιρίας

Πυρά κατά της κυβέρνησης για το θέμα της αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών εξαπολύει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για εκφυλισμό της αξίας τους και ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν την ΑΗΚ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, στη Δημόσια Διαβούλευση για το Πλαίσιο Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Κύπρου,

αποτελούν μνημείο προχειρότητας και προώθησης ιδιωτικών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

«Με αυτές τις προτάσεις η Κυβέρνηση ομολόγησε την επιθυμία της για απενεργοποίηση της ΑΗΚ, και ειδικότερα την θέση της για πώληση ή ενοικίαση σε ιδιώτες των κερδοφόρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού. Αυτό δεν είναι ούτε προώθηση, ούτε ένταξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως διακήρυσσε ότι θα έκανε η Κυβέρνηση. Πρόκειται ξεκάθαρα για παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο εθνικού πλούτου και προώθηση της δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στην αγορά ηλεκτρισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Εξαπέλυσε επίσης κατηγορίες για το θέμα της Cyta, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις μείωσης της εμβέλειας και κατ’ επέκταση της αξίας του οργανισμού.

«Σε αυτές συνέργησε, προφανώς κατόπιν εντολών των πολιτικών του προϊστάμενων, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος φόρτωσε την ΑΤΗΚ με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων. Με το πρόσχημα της περαιτέρω εξέτασης της επένδυσης της εταιρείας στην τεχνολογία 4G, η οποία είχε ετοιμαστεί πολύ έγκαιρα, καθυστέρησε και καθυστερεί την επένδυση για πολλούς μήνες, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της έχουν ήδη επενδύσει στη συγκεκριμένη τεχνολογία», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, προσπαθεί να κάνει αυτό που έκαναν κυβερνήσεις άλλων χωρών πριν από 20-25 χρόνια και που σήμερα προσπαθούν να διορθώσουν.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα χώρες όπως η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία επανακτούν τον έλεγχο σε τομείς που είχαν ιδιωτικοποιηθεί λόγω των αρνητικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που υπήρξαν. Στη Γερμανία πέραν από τα μισά τοπικά κέντρα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επανακρατικοποιηθεί. Η δε Φιλανδία επανακρατικοποίησε το 53% του εθνικού δικτύου ενέργειας λόγω υψηλού κόστους που κλήθηκαν να πληρώνουν οι καταναλωτές. Στην Ολλανδία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της κρατικής νομοθεσίας της χώρας η οποία απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ενέργειας και φυσικού αερίου για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και την επάρκεια του δικτύου», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση θέλει να αντιγράψει αποτυχημένα μοντέλα και συνταγές, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξυπηρετήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα