Η ώρα της αλήθειας στο Νταβός

Η Κυβέρνηση καθησυχάζει πως δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους στη σημερινή συνάντηση
Ικανοποιημένος ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού από την «πρωτοβουλία καλής κίνησης» του Προέδρου Αναστασιάδη για να καταστεί η τουρκική ως γλώσσα της Ε.Ε.

Ξεκίνησαν χθες οι πολυαναμενόμενες εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Παρά τους φόβους που εκφράζονται από ε/κ πλευράς περί πενταμερούς διάσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε χθες με κατηγορηματικό τρόπο, για ακόμη μια φορά, πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διάσκεψη για το Κυπριακό. Παράλληλα, απέρριψε τη θέση ορισμένων κομμάτων που μιλούν για κίνδυνο αναβάθμισης του Μουσταφά Ακιντζί και του ψευδοκράτους.

Πολυμερής αντί πενταμερούς
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να συγκληθεί μια πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη, «εάν και εφόσον οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, έλθουν σε «ακτίνα συμφωνίας». Το αντικείμενο μιας πολυμερούς διάσκεψης, εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα εμπεριέχει το ζήτημα της κατάργησης του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, χωρίς αυτό, σημειώνει, «να επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών». «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια πενταμερή διάσκεψη», τόνισε, σημειώνοντας πως η πενταμερής αποτελεί μια τουρκική ιδέα.

Ευκαιρία η συνάντηση με Μουν
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα πως, όπως φαίνεται στα έγγραφα του Νταβός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταγραφεί ως αρχηγός κράτους και όχι ως ηγέτης κοινότητας. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για το περιεχόμενο των επαφών του Προέδρου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως η σημερινή κοινή συνάντηση «αποτελεί μια ευκαιρία για να μεταφερθεί στον Γενικό Γραμματέα η πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες για το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος, πού υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, ιδιαίτερα όταν από κάποιους δίνεται η εικόνα ότι βρισκόμαστε στο "παρά ένα" της λύσης».

Επαφή Μπάιντεν- Τσίπρα
Σε μια πρώτη επαφή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησαν χθες, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας των εργασιών του Φόρουμ, για τη δυνατότητα ενίσχυσης της θετικής, όπως εκτίμησαν, δυναμικής στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος», στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε προς τον Αμερικανό αξιωματούχο ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Τα είπαν Ακιντζί-Νταβούτογλου
Τετ-α-τετ συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχε την Τρίτη το βράδυ ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αμέσως μετά την άφιξή του στο Νταβός. Η συνάντηση, που διήρκησε περίπου μια ώρα, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν ακολούθησαν δηλώσεις. Ταυτόχρονα, η σύζυγος του Τ/κ ηγέτη Μεράλ και η σύζυγος του Τούρκου Πρωθυπουργού Σαρέ είχαν επίσης τη δική τους συνάντηση. Σύμφωνα με ανταπόκριση της τ/κ εφημερίδας «Κίπρις» από το Νταβός, σε σύντομη δήλωσή του στον απεσταλμένο της εφημερίδας ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη λύση που θα βρεθεί στην Κύπρο είναι σημαντικός. «Η στήριξη της Τουρκίας είναι πάντοτε δίπλα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του Προέδρου
Υπενθυμίζεται πως, σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Επανενώνοντας την Κύπρο», στο οποίο θα παραστούν και θα μιλήσουν ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, καθώς και ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και στις 12.30μμ (τοπική ώρα) θα έχει κοινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από ΕΝΙ
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Claudio Descalzi, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Νταβός. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι δύο πλευρές είχαν μια παραγωγική συνάντηση, που διήρκεσε 45 λεπτά, με τον κ. Descalziνα να εκφράζει τη δέσμευση της εταιρείας για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΝΙ στην Κύπρο επιβεβαιώνεται εξάλλου και με την πρόσφατη επέκταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Θεωρούμε τη δέσμευση πολύ σημαντική, αφού έρχεται σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις τιμές του πετρελαίου», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Descalzi ανέφερε ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα στην περιοχή μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, με την ΕΝΙ να επιθυμεί να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Κάλιο αργά παρά ποτέ
Στο μεταξύ, «πρωτοβουλία καλής κίνησης» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη όπως καταστεί η τουρκική μια εκ των επίσημων γλωσσών της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Μπουρτζιού σημείωσε ότι οι δυο ηγέτες εργάζονται για μια ομόσπονδη Κύπρο, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που φτάσουμε σε κάποια συμφωνία, η τουρκική θα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της μελλοντικής ομοσπονδίας». Ανέφερε την αντίστοιχη τουρκική έκφραση για το “κάλλιο αργά παρά ποτέ” (ας είναι αργά, να μην είναι δύσκολα), σημειώνοντας πως το να γίνουν τα τουρκικά μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρώπης θα είναι, από θεσμικής σημασίας, μια μεγάλη ευκολία.

Keywords
Τυχαία Θέματα