Απορρίφθηκε πρόταση του ΜΗΡ για το Κυπριακό

ΩΣ «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ» ΚΑΙ «ΑΠΕΙΡΟΥΣ» ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) για έρευνα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Γκρίζων Λύκων Ουμίτ Οζντάγ κατηγόρησε την τ/κ πλευρά πως αποδεχόμενη την έννοια «συνιστώσα πολιτεία» αντί «ιδρυτικό κράτος» επέτρεψε τη δημιουργία ενός πολιτικού και νομικού επιπέδου που θα οδηγήσει τους Τ/κ σε θέση μειονότητας. Επιπλέον κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για επιθετικότητα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν βλέπει τους Τ/κ

ως ίσους αλλά ως «μια μειονότητα από την οποία θέλει να απαλλαγεί».

Ο ακροδεξιός βουλευτής του ΜΗΡ, στρέφοντας εκ νέου τα πυρά του προς την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, έκανε λόγο για ανεπάρκεια και απειρία, λέγοντας ακόμη ότι ακολουθεί την τακτική του «ό,τι γλυτώσουμε είναι όφελος». Ο Οζντάγ μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, ενώ επέκρινε και την τουρκική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, όπως είπε, και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να θυσιάζεται η ύπαρξη ενός «τουρκικού κράτους» για χάρη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Το γεγονός ότι όλα αυτά στο μυαλό της Άγκυρας είναι μπερδεμένα και δεν είναι καθαρή η προσέγγιση της κυβέρνησης, δυστυχώς θέτει τις διαπραγματεύσεις σε δυσκολότερη θέση», είπε ο Ουμίτ Οζντάγ.

Απόρριψη από ΑΚΡ, στήριξη από CHP
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Γιλντζί Σεφερίνογλου εναντιώθηκε στην πρόταση του ΜΗΡ, ισχυριζόμενος ότι οι εντατικές επαφές στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αποδεικνύουν ότι μπήκε σε μια κρίσιμη περίοδο. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά απόψεων στο περιουσιακό, σημειώνοντας πως η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με ευαισθησία την όλη διαδικασία.

Υπέρ της πρότασης των Γκρίζων Λύκων τάχθηκε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν έχει έναν οδικό χάρτη για το Κυπριακό. «Δεν αναγνωρίζω την ε/κ διοίκηση αλλά δεν κάνουμε αυτά που χρειάζονται για τη μη αναγνώρισή της», είπε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας: «Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει λύση; Είναι δύσκολο να υπάρξει λύση». Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως η ε/κ πλευρά ζητά εδάφη, τα οποία είναι πέραν και από το σχέδιο Ανάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα