Η νέα μνημονιακή κυβέρνηση

Σε δέκα αλλαγές προσώπων και αρμοδιοτήτων προέβη χθες ο Αλέξης Τσίπρας

Την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα είδαν χθες τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν στηρίζουν το νέο μνημόνιο, κίνηση που βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΠΑΙΝΟΥΝ στην Κυβέρνηση δύο εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, ενώ οι ΑΝΕΛ παίρνουν ακόμη ένα χαρτοφυλάκιο

Σε δραστικό ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του προέβη χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

βγάζοντας από το κυβερνητικό σχήμα τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που δεν αποκλείεται να βαθύνει ακόμη περισσότερο το ρήγμα στο κόμμα. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία επρόκειτο να γίνει ψες, αναβλήθηκε λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ελλάδα (βλέπε σελίδα 20) και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30.

Από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αξιοσημείωτη είναι η είσοδος σε αυτό δύο εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, η αύξηση των προσώπων που εκπροσωπούν τους Ανεξάρτητους Έλληνες κατά ένα άτομο (Παύλος Χαϊκάλης) και η μετακίνηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέση στην οποία βρίσκονται και άλλα δύο πρόσωπα, ο Νίκος Φίλης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Επίσης, με απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού, η νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης έχει ως εξής:

· Ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (Αριστερή Πλατφόρμα), ο οποίος αποχωρεί από την Κυβέρνηση.

· Στο Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου λαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

· Ο Βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας).

· Ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

· Στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου αναλαμβάνει Αναπληρώτρια Υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν Υπουργού Οικονομικών), ενώ ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή, ο οποίος οδεύει προς το Ευρωκοινοβούλιο.

· Τη θέση της παραιτηθείσας Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης.

· Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, καταλαμβάνει ο Βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

· Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει η Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη σε αντικατάσταση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος μετακινείται στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

· Τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν από κοινού οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Φιλής και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Μετά τις πιο πάνω αλλαγές το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 43 Υπουργούς, Υφυπουργούς και Αναπληρωτές Υπουργούς.

Στα βαθιά ο Σκουρλέτης

Σημειώνεται πως από τους νέους Υπουργούς το δυσκολότερο έργο αναμένεται πως θα έχει ο νέος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις επιχειρούμενες, εδώ και καιρό, ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, οι οποίες είχαν μπει στο… συρτάρι από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρά τις πιέσεις των δανειστών. Υπενθυμίζεται πως το τελικό κείμενο της συμφωνίας που «κλείδωσε» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης προβλέπει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ώστε να σπάσει ο δεσμός του με τη ΔΕΗ, εκτός εάν ληφθούν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα προωθούν τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανάδειξη των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Είναι αξιοσημείωτο ότι, λόγω της οικονομικής ύφεσης, στο Υπουργείο υποβλήθηκαν μόνον τρεις προσφορές για 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη. Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λύση για τα μεγάλα ελλείμματα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Ερωτηματικό τι θα γίνει με Ζωή

Πάντως, αν και αναμενόταν πως χθες θα ξεκαθάριζε και το θέμα της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία πέραν του «όχι» που είπε και λέει σε νέο μνημόνιο, έχει πονοκεφαλιάσει αρκετές φορές την Κυβέρνηση και όχι μόνο με τη συμπεριφορά της, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε. Μετά την εξέλιξη αυτή, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, αφού δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση της, παρά το γεγονός πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι πολύ δυσαρεστημένος και εκνευρισμένος μαζί της. Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις, το μέλλον της Ζωής Κωνσταντοπούλου προδιαγράφεται αβέβαιο, αφού δεν αποκλείεται η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που μια τέτοια διαδικασία δεν δρομολογηθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τα μούτρα στη διαπραγμάτευση

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως το νέο κυβερνητικό σχήμα, το δεύτερο από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Πρωθυπουργία της Ελλάδος, θα πέσει από τις πρώτες του ώρες με τα μούτρα στη δουλειά και στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, προκειμένου το συντομότερο να επέλθει συμφωνία επί του νέου δανείου από τον ESM (βλέπε σελίδα 4). Μια συμφωνία που θα δώσει σημαντική ανάσα ζωής στη χρηματοδότηση της χώρας, για να μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Για να επέλθει, ωστόσο, συμφωνία και να λάβει η Ελλάδα το νέο δάνειο, θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

1. Μετά τη χθεσινή απόφαση του ESM να εγγυηθεί κατ' αρχήν ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού έδωσε εντολή:

- στην Κομισιόν, από κοινού με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους όρους που θα συνοδεύουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμμα.

- στον Γενικό Διευθυντή του ESM να προετοιμάσει πρόταση για μια δανειακή σύμβαση (loan contract), η οποία φέρει τη γνωστή ονομασία Financial Assistance Facility Agreement.

2. Η Κομισιόν παρουσιάζει κείμενο - προσχέδιο με τους όρους που θα συνοδεύουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμμα, έχοντας ωστόσο διασφαλίσει ότι είναι πλήρως εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το θέτει προς συζήτηση - εξέταση σε επίπεδο Eurogroup Working Group και Eurogroup, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο.

3. Ο Γενικός Διευθυντής του ESM καταρτίζει προσχέδιο - κείμενο για το Financial Assistance Facility Agreement, εξειδικεύοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης. Το εν λόγω προσχέδιο παρουσιάζεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, ενώ απαιτείται εκκίνηση διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο.

4. Eurogroup Working Group και Eurogroup συζητούν την εκταμίευση χρηματοδοτικής στήριξης.

5. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM υιοθετεί την πρόταση του Γενικού Διευθυντή για το Financial Facility Agreement και εγκρίνει τους όρους που το συνοδεύουν, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε Μνημόνιο.

6. Το κράτος που πρόκειται να λάβει χρηματοδοτική στήριξη υπογράφει το Μνημόνιο, ενώ η Κομισιόν το υπογράφει για λογαριασμό του ESM.

7. To Διοικητικό Συμβούλιο του ESM εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

8. Ο Γενικός Διευθυντής του ESM και το κράτος που λαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη υπογράφουν το Financial Assistance Facility Agreement.

Εκλογές μετά τη συμφωνία

ΤΟ μέλλον της νέας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται πως δεν θα είναι μεγάλο, αφού, όπως όλα δείχνουν, μετά την κατάληξη σε συμφωνία στο νέο μνημόνιο, η Ελλάδα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Κι αυτό ένεκα του ότι η Κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, δεν θα έχει τη στήριξη 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που την καθιστά αυτόματα ευάλωτη και πλήρως εξαρτώμενη από τη διάθεση της αντιπολίτευσης. Ως προς τον χρόνο κήρυξης των πρόωρων εκλογών, αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Κάτι τέτοιο, μάλιστα, τόνισε χθες και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι η σύναψη της συμφωνίας, ώστε να μπει σε ένα ρυθμό ανάπτυξης η χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων, «είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές είτε θα πάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Keywords
νέα, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, υφυπουργός εσωτερικών, δανειακή σύμβαση, εν λόγω, μνημονιο, τσιπρας, συριζα, ελλαδα, συγκεκριμένο, θεσσαλονικη, αθηνα, αδμηε, δεη, κρητη, προσφορες, λύση, λαγηε, βουλη, esm, ΕΚΤ, συμμετοχή, ΔΝΤ, loan, working, group, εκλογες, καμμενος, ΑΝΤ1, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, νεος παπας, γιωργος αγγελοπουλος, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, αδμηε, νεο μνημονιο, υπουργειο εργασιας, αναπληρωτες, το θεμα, δουλεια, θεμα, ιονιο, προγραμμα, αγορα, αυξηση, αξιζει, ατομο, γαβριηλ, γεγονος, γινει, δανειακή σύμβαση, δανειο, δευτερο, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, εν λόγω, εξελιξη, εσωτερικων, ζωης, υφυπουργος, κειμενο, κινηση, κομμα, λύση, νοτια κρητη, οικοπεδα, ολγα, ορκωμοσια, παμε, συγκεκριμένο, συζητηση, συμμετοχή, σια, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, υφυπουργός εσωτερικών, ωρες, group, βηματα, δημητρης, esm, εθνικο, υπουργειο, λαφαζανη, παυλος, ρηγμα, θεματα, υγειας, working
Τυχαία Θέματα