Η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε απόφαση του 2007 για χρέη σωματείων

Άλλη ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2007 για τα αθλητικά σωματεία και άλλη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη όπως αυτή ελήφθη πρόσφατα, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Όπως έχουμε καταγράψει και στην έκθεσή μας, η απόφαση του 2007 ουσιαστικά δεν ήταν απόφαση για διαγραφή χρεών. Τότε είχε αποφασίσει ότι οι χορηγίες προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια, θα χρησιμοποιούνταν για συμψηφισμό των οφειλών τους προς τα φορολογικά τα τμήματα. Τότε, όμως, το πλαίσιο

για τις κρατικές χορηγίες δεν ήταν τόσο αυστηρό», είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει θέσει ζήτημα περί ενδεχόμενης παράνομης κρατικής ενίσχυσης, ενώ παράλληλα εισηγείται στη Βουλή, προτού λάβει απόφαση για το εν λόγω θέμα, να καλέσει τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη η Κυβέρνηση.

Το σημείο της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά το ζήτημα, είχε αναρτήσει ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Τα πραγματικά δεδομένα με τις οφειλές των Σωματείων. pic.twitter.com/QeuAMJHiPC

— Odysseas Michaelides (@OMichaelides) November 9, 2017

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη συγκεκριμένη απόφαση προκύπτει θέμα νομιμότητας, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να εισηγείται ότι, αν εν τέλει δεν υπάρχει ζήτημα, υπάρχει θέμα κρατικής ενίσχυσης, μπορεί να ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι που επίσης θα έπρεπε πράξει η Κυβέρνηση.

Αυτό, όπως είπε, θα έπρεπε να έχει συμβεί λόγω του ότι η νομοθεσία για διαγραφή οφειλών προς τα φορολογικά τμήματα είναι σαφής και αυτή η εξουσία δεν ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας αν είναι νόμιμο να δίνονται από το κράτος στον οφειλέτη χρήματα για να εξοφλήσει τις φορολογικές του οφειλές», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ενδεχόμενη παραβίαση του πνεύματος της νομοθεσίας.

Όχι στη διαγραφή χρεών του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων

Έντονη είναι επίσης η διαφωνία του Γενικού Ελεγκτή στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διαγραφή οφειλών δήμων και κοινοτήτων στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή.

Όπως εξήγησε, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να μην προβεί στην ψήφιση της διαγραφής χρεών ύψους 18 εκ. ευρώ, μέσω του προϋπολογισμού για το 2018.

«Προφανώς είναι δικαίωμα και της Κυβέρνησης και της Βουλής να εγκρίνουν λεφτά προς κοινότητες. Θεωρούμε όμως ότι είναι εντελώς λάθος να σχετιστεί μια τέτοια χορηγία προς τις κοινότητες με τη διαγραφή οφειλών, ειδικά όταν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Έχουμε καταγράψει μια τέτοια περίπτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης, όπου υπήρξε είσπραξη όλων αυτών των ποσών από τους πολίτες, αλλά είτε από κακοδιαχείριση είτε για άλλους λόγους που δεν μπορούν να τύχουν επιβράβευσης, υπήρξε κατασπατάληση αυτού του ποσού», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα