«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει διαδικασία Κυπριακού»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτεν Βέρβεϊ.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, ο κ. Βέρβεϊ, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τη στήριξη της Κομισιόν στις συνομιλίες για το Κυπριακό με τους δύο ηγέτες, ύστερα από το κοινό τους αίτημα

προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα μέσα του 2015.

Όπως πρόσθεσε, από τότε, η Κομισιόν διοργάνωσε 34 αποστολές στην Κύπρο με πέραν των 200 αξιωματούχων για να βοηθήσουν τη δικοινοτική ad hoc επιτροπή για την προετοιμασία για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το μοναδικό πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγματεύσεων του Κυπριακού επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στο έργο της Κομισιόν και ότι τα αποτελέσματα στο παρόν στάδιο δεν καλύπτουν ολόκληρο το κεκτημένο.

Ωστόσο, αναφέρει, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει τώρα μια πολύ καλύτερη κατανόηση του επιπέδου ετοιμότητας της τ/κ κοινότητας για την ΕΕ από ό,τι πριν.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει τη στήριξή της μέσω των εμπειρογνωμόνων της, προσφέροντας τεχνική βοήθεια όταν ζητηθεί, με εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα και αξιωματούχους των κρατών μελών και βοηθώντας με αναλύσεις και συμβουλές σε συνεργασία με άλλους διεθνείς παράγοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα