Η Ιθάκη της ΔΔΟ

Υπόσχεση λύσης στον «μέντορά» του Γλαύκο Κληρίδη έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Στα εγκαίνια της έκθεσης προσωπικών αντικειμένων του Γλαύκου Κληρίδη παρευρέθησαν χθες βράδυ Αναστασιάδης και Ακιντζί

Τα εγκαίνια της έκθεσης προσωπικών αντικειμένων του Γλαύκου Κληρίδη, τα οποία δώρισε η θυγατέρα του κα Καίτη Κληρίδη στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, τέλεσαν χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης

και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ομιλία του εξήρε την προσφορά του Γλαύκου Κληρίδη στην Κύπρο και αναφέρθηκε στη μεγάλης σημασίας δωρεά, η οποία, όπως είπε, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης μάς δίδαξε τι σημαίνει να αγαπάς και να υπηρετείς την πατρίδα σου ανιδιοτελώς, όπως ανιδιοτελώς πρόσφερε τη ζωή του στην απελευθέρωση της Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας αγωνιστής για την ειρήνη και έζησε τραγικές εμπειρίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ και το μεγαλείο του πνεύματός του κατάφερε να στρέψει το μίσος σε σκοπό και νόημα στη ζωή του. «Ήταν το όνειρο της ζωής του να επανενωθεί αυτός ο τόπος και ήταν το όνειρό του μέχρι το τέλος», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν πρωτοπόρος μιας σχολής σκέψης στην κυπριακή πολιτική, ήταν ευρωπαϊστής και πραγματιστής και θεωρούσε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ιστορικό επίτευγμα.

«Δεν ευτύχισε να έχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έναν Τ/κ που να μοιράζεται το ίδιο όραμα για επανένωση. Σήμερα εγώ ο ίδιος», είπε, «έχω το προνόμιο να βρίσκομαι εδώ με τον Μουσταφά Ακιντζί και το όραμα να μετατραπεί η Κύπρος σε μοντέλο πολιτικής, θρησκευτικής, και πολιτισμικής συνεργασίας». «Και οι δύο γνωρίζουμε ότι το να μετατρέψουμε το όραμα σε πραγματικότητα δεν θα γίνει εν μιά νυκτί. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, ώστε να ξεπεράσουμε προκλήσεις για να φτάσουμε σε μια λύση που θα σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος είναι βαθιά δεσμευμένος στο να θέσει τέλος σε αυτό το απαράδεκτο στάτους κβο και στην επανένωση Κύπρου σε ένα ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσε τον «μέντορά του», όπως αποκάλεσε τον Γλαύκο Κληρίδη.

Η μοίρα του Σισύφου
Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο άνδρα», τον Γλαύκο Κληρίδη, και σημείωσε ότι είναι τιμή του που εγκαινιάζει την έκθεση αυτή με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον «ξεκινήσαμε σε ένα ταξίδι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινή μας πατρίδα». Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στο ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη», λέγοντας πως μας θυμίζει πάντοτε να έχουμε την Ιθάκη στο μυαλό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. «Πιστεύω ότι και εμείς δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο μας για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για τις μελλοντικές γενεές, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπου όλοι οι Κύπριο θα ζουν σε ειρήνη». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως ο Γλαύκος Κληρίδης «αυτό είχε υπόψη του και επέδειξε πραγματική ηγετική ικανότητα κατά τη διάρκεια δύσκολων πολιτικών καιρών. Αξίζει να τον θυμούμαστε αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο Κληρίδης ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες, με τους οποίους μπορούσα να έχω έναν ειλικρινή διάλογο κατά τη διάρκεια που διατελούσαμε και οι δύο αρχηγοί κομμάτων. Ο Κληρίδης ήταν ένας από τους ρεαλιστές και μετριοπαθείς Ελληνοκύπριους ηγέτες με την πολιτική του στάση μετά το 1974». Τέλος, είπε ότι «το ταξίδι των διαπραγματεύσεων που άρχισε στη Βηρυτό μεταξύ του Ντενκτάς και του Κληρίδη συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, από το 1968. Ας κάνουμε το ταξίδι προς την Ιθάκη πολύ συντομότερα αυτή τη φορά, διότι θα πρέπει να έχουμε μάθει πολλά από τα προηγούμενα ταξίδια. Και ας δείξουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να αλλάξουμε τη μοίρα του Σισύφου».

Άρχισε ο καθορισμός των εννοιών
Καθημερινές συναντήσεις θα έχουν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους, άρχισαν τη συζήτηση επί των ερμηνειών κάποιων ορισμών/εννοιών, σε σχέση με το κεφάλαιο του περιουσιακού. Μάλιστα, έχει καθοριστεί ότι η σημερινή συνάντησή τους θα είναι ολοήμερη. Την περασμένη Παρασκευή οι διαπραγματευτές συζήτησαν θέματα ΕΕ, παρουσία και του εκπροσώπου του Προέδρου της Κομισιόν Pieter van Nuffel.

Keywords
Τυχαία Θέματα