Σαχάρα η Κύπρος

Συριακή σκόνη σκέπασε τα πάντα, δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες
Ξαφνικά γύρω στις πέντε το απόγευμα ένα πρωτοφανές σύννεφο σκόνης, προερχόμενο από τη Συρία, μετέτρεψε την Κύπρο, με επίκεντρο τη Λευκωσία, σε έρημο, με τους πολίτες να ψάχνουν καταφύγιο για να προστατευθούν από τις δραματικές συνθήκες

Εκτός από τον φθινοπωρινό καύσωνα, η Κύπρος σκεπάστηκε χθες ξαφνικά από πυκνή σκόνη, η οποία κτύπησε κόκκινο συναγερμό κυρίως

στη Λευκωσία, αλλά και στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο. Η αποπνικτική σκόνη στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στο νησί, προκάλεσε αφόρητη δυσφορία στους πολίτες, ενώ η ορατότητα ήταν μηδενική. Μετεωρολογικός λειτουργός δήλωσε ότι η πυκνή σκόνη, η οποία επηρεάζει τις συγκεκριμένες περιοχές, μεταφέρθηκε κυρίως από τη Συρία αλλά και από το Βόρειο Ιράκ, λόγω σφοδρών ανατολικών ανέμων. Προβλέπεται μάλιστα ότι η πυκνή σκόνη θα κρατήσει μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Τις επόμενες μέρες η σκόνη θα υποχωρήσει, αλλά δεν θα εξαλειφθεί.

Τα πρώτα περιστατικά στις Πρώτες Βοήθειες
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χθες, μέχρι αργά το βράδυ, παρουσιάστηκαν σχεδόν δέκα περιστατικά που εισήλθαν στις Πρώτες Βοήθειες και έπειτα από τις αναγκαίες εξετάσεις και τη σχετική περίθαλψη, είχαν απολυθεί. Οι γιατροί καλούν το κοινό και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, τους χρόνιους πνευμονοπαθείς και καρδιοπαθείς, τα παιδιά και όσους υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες, να μην εκτίθενται άσκοπα, όσο επικρατούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης, η Αστυνομία προέτρεψε τους οδηγούς, λόγω της χαμηλής ορατότητας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

66 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε ότι χθες, ότι η ώρα 5 μ.μ. ξεκίνησε το κύμα σκόνης να γίνεται πιο έντονο, ενώ οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μ. (PM 10) στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένες για την Επαρχία Λευκωσίας, με τιμές που κυμαίνονταν γύρω στα 2900 μ g /m 3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Η σκόνη είχε κορυφωθεί γύρω στις 6 μ.μ., όταν είχαν μετρήσει γύρω στα 3300 μ g / m 3, 66 φορές πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Η σκόνη ήταν πιο αισθητή στην επαρχία της Λευκωσίας, ενώ στις άλλες επαρχίες ήταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, πρόσθετε το Τμήμα, αναμενόταν ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερέβαινε την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μ g / m 3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Δεν επηρεάστηκαν τα Αεροδρόμια
Στο μεταξύ το φαινόμενο της σκόνης προκάλεσε έντονη ανησυχία και στις Αρχές των αεροδρομίων. «Κανονικά διεξάγεται το πτητικό πρόγραμμα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, παρά τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα», ξεκαθάρισε αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής. Ο κ. Ασπρής ανέφερε επίσης ότι «το Κέντρο Επιχειρήσεων και των δύο αεροδρομίων της χώρας παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την εκδήλωση αυξημένων επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα». Ο κ. Ασπρής διαβεβαίωσε ότι «μέχρι και αυτή τη στιγμή το πτητικό πρόγραμμα και των δύο αεροδρομίων εκτελείται κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους», σημείωσε. Είναι γεγονός, συνέχισε, «ότι αυτή την ώρα (χθες το απόγευμα) το φαινόμενο παρατηρείται έντονα στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ στην περιοχή του αεροδρομίου Πάφου δεν έχει παρουσιαστεί παρόμοια κατάσταση». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το πτητικό πρόγραμμα και των δύο αεροδρομίων εκτελείται κανονικά. Το φαινόμενο είχε επηρεάσει κυρίως το Αεροδρόμιο Λάρνακας και λιγότερο αυτό της Πάφου.

Τα κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας
Λόγω του φαινομένου, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας καλεί τους πολίτες να παρακολουθούν την ιστοσελίδα του Κλάδου Ποιότητας του Αέρα για ενημέρωσή τους σχετικά με τη διακύμανση των μέσων ωριαίων τιμών στις επαρχίες τους. Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνευστικών αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται. Επίσης, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Οι κίνδυνοι
Όπως δήλωσε στο διαδικτυακό «SigmaLive» o Πνευμονολόγος Δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης, το φαινόμενο της σκόνης μπορεί να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και χρόνια βρογχίτιδα, σε άτομα με προδιάθεση σε άσθμα. Ενδέχεται επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα με κίνδυνο να απορρυθμιστεί η θεραπεία που λαμβάνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο Δρ Ζαχαριάδης, θα πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο γιατρός τους. Επίσης προειδοποίησε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες. Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έξω, είναι απαραίτητη η προστατευτική μάσκα ή τουλάχιστον υγρό μαντιλάκι. Κίνδυνος υπάρχει επίσης και στους καπνιστές, τους οποίους ο Δρ Ζαχαριάδης κάλεσε να μειώσουν το κάπνισμα γιατί, όπως είπε, «εκτίθενται σε δύο παράγοντες, τη σκόνη και τον καπνό».

Φθινοπωρινός καύσωνας
Εξάλλου, η θερμοκρασία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ανήλθε χθες στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό και σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 41 βαθμούς. Το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου προειδοποιεί ότι το επίπεδο επικινδυνότητας είναι κίτρινο. Αυτό σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος. Τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά µε δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στους 41 βαθμούς, ενώ από την Πέμπτη προβλέπεται μικρή πτώση στη θερμοκρασία.

Οδηγίες προς τους πολίτες δίνουν οι γιατροί
Ο επικεφαλής των Πρώτων Βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μιλώντας χθες βράδυ στην τηλεόραση του «Σίγμα», συνέστησε στους πολίτες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό δύσπνοιας, να οδηγηθούν σε κλειστό χώρο τον οποίο να κλιματίσουν κατάλληλα. Παράλληλα, θα πρέπει άμεσα να μεταφέρουν το πρόσωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε στον οικογενειακό τους γιατρό είτε στις Πρώτες Βοήθειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα