Η επιστροφή των Ιταλών

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
Νάπολι και Φιορεντίνα προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Πρόκριση - θρίλερ για Σεβίλη και Ντνίπρο

Από το 1999, όταν η εκπληκτική Πάρμα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι κέρδισε τη Μαρσέιγ στον τελικό της Μόσχας με 3-0, σε κανέναν από τους 15 τελικούς που ακολούθησαν της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ δεν έδωσε το «παρών» του εκπρόσωπος από την Ιταλία. Νάπολι και Φιορεντίνα παρουσιάζονται δυνατές και αποφασισμένες να ξορκίσουν αυτή την κατάρα και να δώσουν το «παρών» τους στον τελικό της Βαρσοβίας. Τον ίδιο στόχο

έχει και η κάτοχος του τίτλου Σεβίλη, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου χθες βράδυ από την Αγία Πετρούπολη. Τον μεγάλο τελικό ονειρεύεται και η σταχτοπούτα της διοργάνωσης, Ντνίπρο, μετά την ιστορική της πρόκριση στα ημιτελικά επί της Κλαμπ Μπριζ.

Θρίλερ στη Ρωσία
Θρίλερ είχαμε σε Αγία Πετρούπολη και Κίεβο. Στη Ρωσία με δύο γκάφες του Μπέτο η Ζενίτ έκανε ανατροπή και προηγήθηκε 2-1, όμως αποφεύχθηκε η παράταση, καθώς ο Κεβέν Γκαμεϊρό ισοφάρισε σε 2-2 στο 85'. Πάντως, ο τερματοφύλακας της Σεβίλης από μοιραίος έγινε… ωραίος στη συνέχεια, αφού πραγματοποίησε σειρά εντυπωσιακών και σωτήριων επεμβάσεων, διατηρώντας το 2-1 και δίνοντας την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να πετύχουν στο γκολ της πρόκρισης.
Αυτή είναι η 4η φορά που προκρίνεται στα ημιτελικά η ομάδα της Ανδαλουσίας, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο και στις προηγούμενες τρεις περιπτώσεις.

Άνετα η Νάπολι
Το όπλο του 4-1 στο πρώτο ματς της Γερμανίας αποδείχτηκε τεράστιο για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ και χάρη σ’αυτό δεν τιμωρήθηκαν τα αμυντικά της κενά. Στο πρώτο ημίχρονο είχε τον απόλυτο έλεγχο και έψαξε το γκολ, όμως οι γηπεδούχοι κράτησαν το «μηδέν» στην άμυνα, ενώ απ’ την άλλη δημιουργούσαν κινδύνους με τις αντεπιθέσεις τους.

Με τη δοκιμασμένη συνταγή «χτύπησαν» με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου οι παίκτες του Μπενίτεθ, με τον Καγεχιόν να στέκεται τυχερός και να βλέπει την μπάλα να του κάνει το χατίρι και έπειτα από την κόντρα στο 50’ να καταλήγει στα δίχτυα. Ξανά τα… ίδια και ένα τέταρτο αργότερα, με τον Μέρτενς να κάνει με διπλή προσπάθεια το 2-0 (65’). Η Βόλφσμπουργκ ακόμη κι έτσι στάθηκε στο ύψος της και πάλεψε μέχρι τέλους. Εντέλει, η προσπάθειά της δικαιώθηκε, αφού πρώτα μείωσε με τον Κλόσε στο 71’ και εν συνεχεία (73’) έκανε το 2-2 «τσακ-μπαμ» με τον Πέρισιτς.

Έγραψε ιστορία η Ντνίπρο
Ίσα που επιβίωσε από τη φάση των ομίλων. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε να προχωρήσει μακριά στη διοργάνωση. Κι όμως η Ντνίπρο ζει το δικό της παραμύθι στην Ευρώπη! Ούτε η -μέχρι την αποψινή αναμέτρηση ανίκητη- Μπριζ δεν κατάφερε να της σταθεί εμπόδιο. Έπειτα από πολλές απέλπιδες προσπάθειες για το γκολ που θα έκρινε την πρόκριση ήρθε ο Σακχόφ να το πάρει πάνω του. Με προσωπική ενέργεια και υποδειγματικό τελείωμα έγραψε το 1-0 στο 82' και, σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα, πήρε ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League!

Αγχώθηκε αλλά πέρασε
Με γκολ των Γκόμεζ (43') και Βάργκας (94') η Φιορεντίνα επικράτησε της Ντιναμό Κιέβου 2-0 και πέρασε στα ημιτελικά του Europa League. Σε παθητικό ρόλο περιορίστηκε η ουκρανική ομάδα, που έπαιξε για 50 λεπτά με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Λενς. Δικαιότατη η πρόκριση της ομάδας του Μοντέλλα, που είχε δύο δοκάρια. H Φιορεντίνα έφτασε στην ημιτελική φάση σε ευρωπαϊκό Κύπελλο μετά από επτά χρόνια, αφού την τελευταία φορά που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο ήταν το 2008, όταν είχε φτάσει στην τετράδα και αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Ρέιντζερς, στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ζενίτ - Σεβίλη 2-2 (1-2)
(48' Ροντόν, 73' Χουλκ / 6' πέν. Μπάκα, 85' Γκαμεϊρό)
Ντνίπρο - Μπριζ 1-0 (0-0)
(82' Σακόβ) [0-0]
Φιορεντίνα - Ντινάμο Κιέβου 2-0 (1-1)
(43' Μάριο Γκόμεθ, 94' ΧΜ Βάργκας)
Νάπολι - Βόλφσμπουργκ 2-2 (4-1)
(50' Καγιεχόν, 65' Ιγκουαΐν / 71' Τιμ Κλόζε, 73' Πέρισιτς)

Σήμερα η κλήρωση
Η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Γιουρόπα Λιγκ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας και στην κληρωτίδα θα μπουν οι Νάπολι, Φιορεντίνα, Σεβίλη και Ντνίπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα