Πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης

Ο Γενικός Ελεγκτής για το θέμα που προέκυψε με Ρ. Ερωτοκρίτου
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάποιοι από τη μέρα ανακοίνωσης του πορίσματος Καλλή επιδίδονται σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης των νόμιμων διαδικασιών εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος

Για μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης των νόμιμων διαδικασιών εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, έκανε λόγο χθες ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σε ομιλία του στη συζήτηση με θέμα

«Δημοκρατία, πολιτική και κράτος δικαίου», ο κ. Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στον Γενικό Εισαγγελέα, τόνισε πως ο Κώστας Κληρίδης κλήθηκε να χειριστεί μια σοβαρή καταγγελία κατά του δεύτερου τη τάξει στην Υπηρεσία του. «Χειρίστηκε την υπόθεση με τρόπο που δεικνύει ευλαβική προσήλωση στις νόμιμες διαδικασίες, που οδήγησε σε πόρισμα ποινικού ανακριτή, ενός ποινικού ανακριτή αδιαμφισβήτητου κύρους, με καταγεγραμμένες στο πόρισμα ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού. Από την αμέσως επόμενη ώρα της ανακοίνωσης του πορίσματος, ζούμε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια στρέβλωσης των νόμιμων διαδικασιών εκδίκασης ενός ενδεχόμενου κακουργήματος, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Οι ποικιλότροπες παρεμβάσεις δημιούργησαν σοβαρό κίνδυνο παρεμπόδισης της επιβεβλημένης εκδίκασης της υπόθεσης, ώστε να αποδειχθεί η αθωότητα ή ενοχή του κατηγορούμενου, κίνδυνος που φαίνεται να αποσοβείται, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας φάνηκε απόλυτα αντάξιος του θεσμού τον οποίο υπηρετεί ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου», υπέδειξε με έμφαση.

Πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί
Αναφερόμενος δε στους θεσμούς γενικά, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσής τους, με την εισαγωγή των κατάλληλων διαδικασιών για την επιλογή και διορισμό των ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και κάθε άλλου επιτρόπου ή εφόρου ή διοικητικού συμβούλου, που διορίζονται είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Εισήγηση μου ότι, άτυπα εκεί που δεν χωρεί νομοθετική ρύθμιση, ή με νομοθετική ρύθμιση εκεί που τούτο είναι εφικτό, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συστήνει μια Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων, με όρο εντολής την αξιολόγηση των υποψηφίων, μια μορφή "due diligence", όπως το ονόμασε πρόσφατα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Χαρίδημος Τσούκας. Αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει, πέραν των τυπικών προσόντων, κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει αργότερα την ομαλή εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Αναφερόμενος όμως σε διορισμούς που έγιναν, υπέδειξε πως ο διορισμός του νυν Γενικού Εισαγγελέα και του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας, παρά την έλλειψη των πιο πάνω μηχανισμών επιλογής, ήταν απόλυτα επιτυχής. Όπως ιδιαιτέρα επιτυχής ήταν, είπε, και ο διορισμός από τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, Ρέας Γεωργίου.

Όζει και η υπόθεση του Αποχετευτικού Λευκωσίας
Κάνοντας αναφορά στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται το τελευταίο έτος, τόνισε πως αυτά δεν είναι σημερινά. Όπως είπε, οι έρευνες για το ΣΑΠΑ έφθασαν πίσω μέχρι το 2000, για το ΤΕΠΑΚ μέχρι της ιδρύσεώς του περί το 2004. Ο κ. Μιχαηλίδης απεκάλυψε ακόμη πως εντός των επόμενων λίγων ημερών ολοκληρώνεται η διερεύνηση για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας και θα διαβιβαστεί ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, αφού φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση όζει.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως «καμία υπόθεση της Υπηρεσίας μας, από αυτές που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, δεν θα είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο, αν η Νομική Υπηρεσία πρώτα, και η Αστυνομία στη συνέχεια, δεν αποδεικνύονταν αποτελεσματικές και εξίσου αποφασισμένες να πατάξουν τη διαφθορά. Αν είχαμε άλλο Γενικό Εισαγγελέα, και άλλο Αρχηγό Αστυνομίας, ενδεχομένως όλες αυτές οι υποθέσεις να παρέμεναν στα συρτάρια ως απλές παρατηρήσεις της Υπηρεσίας μας», τόνισε με έμφαση.

Ύπουλη μάστιγα η διαφθορά
Με γνώμονα τα προαναφερθέντα, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τη διαφθορά ως μια ύπουλη μάστιγα, υποδεικνύοντας πως έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα διαβρωτικών επιδράσεων στις κοινωνίες. «Υπονομεύει τη δημοκρατία, την υγιή πολιτική και το κράτος δικαίου, οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζημιώνει τα δημόσια οικονομικά, στρεβλώνει τις αγορές, δημιουργεί διάχυτη δυσλειτουργία του κράτους και γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, διαβρώνει την ποιότητα της ζωής και επιτρέπει την άνθηση και ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και άλλων απειλών για την ανθρώπινη ασφάλεια.

«Πάθαμε ό,τι πάθαμε και μυαλό δεν βάλαμε»
Στη δική του ομιλία ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως «πάθαμε ό,τι πάθαμε και μυαλό δεν βάλαμε», υποδεικνύοντας ότι διάγουμε τα τελευταία χρόνια μια σκοτεινή περίοδο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια περίοδο κρίσεως. «Κρίση η οποία δεν περιορίζεται στην οικονομία, αλλά εκτείνεται και σε μια πρωτόγνωρη κρίση θεσμών και κρίση αξιών. Αυτές δε οι πτυχές της κρίσης φαίνεται ότι δεν είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες, αλλά έχουν η μια την επίδρασή της πάνω στην άλλη.

Δεν υπάρχει, δηλαδή, αμφιβολία ότι πρόκειται για έννοιες που αλληλοκαλύπτονται: Από τη μια η διαχρονική κρίση αξιών και θεσμών συνέτεινε σίγουρα και στην οικονομική εξαθλίωση και από την άλλη, η οικονομική εξαθλίωση συντηρεί και υποθάλπει την κρίση θεσμών και αξιών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κράτος δικαίου, είπε ότι δεν είναι μια έννοια η οποία καταγράφεται σε ένα ή περισσότερα νομοθετήματα, σε μια ή σε περισσότερες πρόνοιες ενός συντάγματος, και η αρχή με την οποία εμπεδώνεται ένα σωστά οργανωμένο κράτος δικαίου είναι η καλά καθιερωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, σημειώνοντας ότι δυστυχώς στη δική μας Δημοκρατία, η εξέταση του τρόπου συμπεριφοράς φορέων εξουσίας έναντι αλλήλων, διαχρονικά και μέχρι σήμερα, δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή.

Εντοπίζονταν και εντοπίζονται ακόμα, είπε, σοβαρά κρούσματα αλληλεπίδρασης, αλληλεξάρτησης και αλληλοπαρεμβάσεων. Κάτι άλλο, εξίσου μη αποδεκτό σε ένα κράτος δικαίου, συνέχισε ο κ. Κληρίδης, είναι το φαινόμενο που επίσης παρουσιάζεται, ιδιαίτερα πρόσφατα, της παρέμβασης της νομοθετικής εξουσίας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας, αναφερόμενος στα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή και για τα οποία έκανε λόγο στο Ανώτατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και σε παρεμβάσεις της Βουλής σε θέματα δικαστικών διαδικασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα