«Ρίχνουν» κονδύλια στη θάλασσα

Οι εταίροι αποφάσισαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την έρευνα και διάσωση μεταναστών
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως περίπου 5.000 άνθρωποι θα φθάνουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο στις ιταλικές ακτές. Αν ο αριθμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει 200.000 αφίξεις για το 2015 μόνο στην Ιταλία

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε χθες βράδυ, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

-που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών της Μεσογείου- ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ». «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης "Τρίτων"», είπε. Υπενθύμισε, δε, ότι στις 13 του ερχόμενου μήνα, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε, από πλευράς του, ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση.

Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης «Τρίτων» με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O κ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

Στο πλαίσιο του 2006
Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε ότι, εξαιτίας του γεγονότος πως μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κατοχή αλλά και λόγω της ασταθούς κατάστασης στη γειτονική Συρία, το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για την Κύπρο. Σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης και, ως εκ τούτου, έχει περιορισμένη δυνατότητα προσφοράς, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε μορφή εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και προσωπικό, προς αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Λίβανο το 2006, η Κύπρος σε μια ανθρωπιστικής μορφής επιχείρηση, αποτέλεσε αποτελεσματικό κέντρο για τη μεταφορά αμάχων από τον Λίβανο. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κύπρος παραμένει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε όποιο κράτος-μέλος το έχει ανάγκη, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Βία και εξάντληση
Κι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούσαν λύση στο πρόβλημα, κατά τη χθεσινή ημέρα είδαν το φως της δημοσιότητας ανατριχιαστικές πληροφορίες για τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πολύνεκρου ναυαγίου του Σαββατοκύριακου. «Μπορούμε λογικά να πούμε ότι επέβαιναν περισσότεροι από 750 άνθρωποι στο πλοίο», επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου η εισαγγελία της Κατάνιας, που έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία της λήψης καταθέσεων από τους 28 επιζώντες, περιλαμβανομένων δύο ανδρών που φέρονται να είναι ο καπετάνιος του πλοίου και ο υποπλοίαρχος.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν από το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας. Η εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο προέλευσης των επιζώντων: 12 ανθρώπων από το Μαλί, 4 από την Ερυθραία, 3 από το Μπαγκλαντές, 2 από τη Σενεγάλη, 2 από τη Σομαλία, 1 από τη Σιέρα Λεόνε, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 1 από την Γκάμπια.

Οι διακινητές που προκάλεσαν το ναυάγιο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου πολλούς πρόσφυγες, προτού αποπλεύσει το πλοίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων. Περιέγραψαν ένα «κλίμα βίας» που επικρατούσε και πριν από τον απόπλου από τη Λιβύη. Στο εργοστάσιο που βρισκόταν κοντά στην Τρίπολη, όπου τους είχαν κλείσει μαζί με 1.000 έως 1.200 ανθρώπους, άνδρες άρχισαν «να χτυπούν με γκλομπ τον κόσμο προκαλώντας πολλούς θανάτους και άλλοι μετανάστες απεβίωσαν από εξάντληση», γνωστοποίησε η εισαγγελία. Ένοπλοι άνδρες με στολές φαίνεται πως είχαν υπό τον έλεγχό τους τον χώρο και ένας από τους επιζώντες περιέγραψε ότι έπρεπε να δώσει τα χρήματά του σε αστυνομικούς.

Σκότωσαν παιδάκι!
Την ώρα του απόπλου, οι επίδοξοι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε φορτηγά και τους μετέφεραν στην ακτή, έπειτα με σωστικές λέμβους μεταφέρθηκαν προς τη μηχανότρατα. Στη λέμβο «σκότωσαν ένα αγοράκι επειδή σηκώθηκε χωρίς να έχει πάρει άδεια και κατόπιν πέταξαν τη σορό του στη θάλασσα», σύμφωνα με την εισαγγελία. Σχετικά με το αντίτιμο που κατέβαλαν προκειμένου να ταξιδέψουν, οι επιζώντες πλήρωσαν από 130 έως 7.000 δολάρια. Εκείνοι που πλήρωσαν τα λιγότερα κλείστηκαν μέσα στο αμπάρι, μια αποκάλυψη που οδήγησε την εισαγγελία να προσθέσει την κατηγορία της «παράνομης κατακράτησης» εναντίον του πλοιάρχου, εκτός εκείνων της εκούσιας πρόκλησης ναυαγίου, της ανθρωποκτονίας και της εξώθησης στην παράνομη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Τυνήσιος Αλί Μαλέκ ήταν ο καπετάνιος του πλοίου και είχε επανειλημμένα δώσει εντολή στον υποπλοίαρχο, τον Σύρο Μαχμούντ Μπικχίτ, να επικοινωνήσει μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με την οργάνωσή τους στη Λιβύη. Μόλις έφθασε το πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, έπειτα από οδηγίες του λιμενικού, η μηχανότρατα αναποδογυρίστηκε, διότι ήταν «ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο» και εξαιτίας των «κακών χειρισμών του πλοιάρχου», επισήμανε η εισαγγελία, που εξήγησε ότι το σκάφος με τους μετανάστες προσέκρουσε 3 φορές στο φορτηγό πλοίο προτού βυθιστεί.

Ακατάπαυστη ροή
Το γεγονός πως η Μεσόγειος έχει γίνει υγρός τάφος το τελευταίο διάστημα, δεν φαίνεται πάντως να περιόρισε τη μεταναστευτική ροή. Διακόσιοι είκοσι μετανάστες αποβιβάστηκαν χθες το πρωί στο λιμάνι της Κατάνης στη Σικελία, οι πιο πρόσφατες αφίξεις σε ένα συνεχιζόμενο κύμα μεταναστών. Η περιπολία Denaro της Guardia di Finanza (οικονομική αστυνομία) οδήγησε νωρίς το πρωί στο σικελικό λιμάνι τους μετανάστες αυτούς, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, τους οποίους διέσωσε στη θάλασσα περίπου 40 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Βρίσκονταν σε δύο πλαστικές λέμβους, μήκους 14 μέτρων η κάθε μια, παστωμένοι ανάμεσα σε μπιντόνια βενζίνης, που ανατράπηκαν.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως περίπου 5.000 άνθρωποι θα φθάνουν κατά μέσο όρο την εβδομάδα από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο στις ιταλικές ακτές, σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης. Αν ο αριθμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει 200.000 αφίξεις για το 2015 στην Ιταλία. Ο διευθυντής της υπηρεσίας μετανάστευσης του υπουργείου, Μάριο Μορκόνε, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Il Messaggero», δήλωσε πως η Ιταλία έχει επιφορτιστεί αυτή την ώρα με την ευθύνη να φιλοξενήσει 81.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 31.000 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα πρέπει να κατανεμηθούν στις διάφορες περιοχές.
Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Keywords
θαλασσα, το φως, σημαίνει, βρυξέλλες, μνήμη, προυπολογισμος, δραση, λιβυη, κυπρος, προσφορες, λύση, φως, γκλομπ, χλμ, απε, κυπε, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, τελος ακινητων, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, μνήμη, χωρες, αδεια, ιταλια, πλαισιο, προγραμμα, φως, χθες βραδυ, ωρα, αυξηση, ακτη ελεφαντοστου, απε, αποκαλυψη, ατζεντα, αφιξεις, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γκλομπ, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, ειπε, εκθεση, εβδομαδα, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ερυθραια, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, εικοσι, κυμα, λύση, λογο, μορφη, ναυτικο, πλοιο, ροη, πολεμικο ναυτικο, πρωι, σενεγαλη, συρια, σιερα λεονε, σιερα, σικελια, σομαλια, συρο, σχεδιο, ταφος, το φως, τριπολη, φορτηγα, χλμ, ετοιμη, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, μεινει, μεσογειος, πληροφοριες, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα