Κ.Μαυρίδης: Η απόχώρηση τουρκικού στρατού υπηρετεί την ΕΕ

"Η αντικειμενική διαπίστωση ότι η πολιτική κατάσταση σε θέματα δημοκρατίας στην Τουρκία γίνεται κάθε χρόνο χειρότερη και έγινε τρισχειρότερη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, φανερώνει τη μέχρι τώρα αποτυχημένη πολιτική της ΕΕ προς την Τουρκία και ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής που να φέρνει αποτελέσματα και όχι νέες αποτυχίες", τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Την

τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπροκ (Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ), ο οποίος μετά από πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία διαπίστωσε ότι η Τουρκία δεν εκβιάζει την ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης, σχολίασε επικριτικά, υποδεικνύοντας του ότι μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, έχει αλλάξει στάση απέναντι στον Ερντογάν, κάτι που είναι φανερό στους συναδέλφους ευρωβουλευτές. Συνεχίζοντας ο Κύπριος ευρωβουλευτής, υπέδειξε ότι το να φτάσει ένας στο σημείο να μην διαπιστώνει τουρκικό εκβιασμό, είναι πολύ προχωρημένο.

Ως παράδειγμα εκβιασμού, ανέφερε τη διαχείριση των προσφύγων προς την ΕΕ (από Συρία και αλλού) με την Τουρκία να θεωρεί ότι μέρος της συμφωνίας της με την ΕΕ για το προσφυγικό -ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα- αποτελεί και η παροχή πλήρους ελευθεροποίησης της βίζας στους Τούρκους υπηκόους, που είναι θέμα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιμένουμε στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, όπως προωθείται από κάποια κράτη - μέλη, αλλά πρέπει να επικρατήσει το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Στο πλαίσιο αυτό των ευρωπαϊκών συμφερόντων μας, επεσήμανε, επιβάλλεται πρώτα απ' όλα η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και η εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ, ειδικά σε σχέση με τους κανόνες δικαίου μιας σύγχρονης κοινωνίας, πράγμα που θα βοηθήσει και την τουρκική κοινωνία.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι την επόμενη Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016, φιλοξενεί στις Βρυξέλλες συνέδριο για την κατάσταση στην Τουρκία και το Κουρδικό, όπου θα μιλήσουν μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, «ώστε να έχουμε την άποψη από κάποιους που βρίσκονται εντός Τουρκίας για την πραγματική κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα