Πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης με 40 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, τομεακών προγραμμάτων και ίδιων πόρων

14:27 31/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους στόχους αλλά και τις προτεινόμενες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ και των τομεακών προγραμμάτων παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη της Λάρισας. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος τα κονδύλια που θα διατεθούν, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων πόρων για την χρηματοδότηση των δράσεων θα φτάσουν μέχρι τα 40 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαβούλευση για τον καθορισμό του με τους αρμόδιους φορείς ξεκίνησε

ήδη από σήμερα. Το σχέδιο αυτό θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση με τις δράσεις για χρηματοδότηση στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσον αφορά τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Ο κ. Καλογιάννης, ανέφερε ότι η επεξεργασία των βασικών αξόνων είναι προϊόν σκληρής δουλειάς ενός και πλέον χρόνου και χαρακτήρισε εφικτή την ένταξη των πρώτων έργων για το νέο ΠΕΠ στο τέλος της χρονιάς, ώστε από τις αρχές του 2017 να γίνουν και οι δημοπρατήσεις των πρώτων έργων. Ο δήμαρχος Λαρισαίων εξήγησε ότι έχει γίνει μια συμφωνία μεταξύ των δήμων Λάρισας και Βόλου να μοιραστούν ισόποσα μέσα από τη χρηματοδότηση έργων τα κονδύλια των 26 εκ. ευρώ που προορίζονται για τους δύο δήμους μέσω του νέου ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Το όραμα και ο στόχος
Βασικός στόχος του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Λάρισας, όπως είπε ο κ. Καλογιάννης είναι η Λάρισα να καταστεί τρίτος πόλος ανάπτυξης στη χώρα. Όπως ανέφερε ο ίδιος «η Λάρισα το 2020 μπορεί να είναι ένας ελκυστικός προορισμός ο οποίος αναδεικνύει την διεθνούς σημασίας αξία των πολιτιστικών της πόρων, προκαλεί τον επισκέπτη για εξερεύνηση. Μία πόλη που επιτυχώς ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιεί βιώσιμα το «φυσικό της πλεονέκτημα» για την δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας, αναδεικνύει το ρόλο της ως διοικητικό, επιχειρηματικό, διαμετακομιστικό, πολιτιστικό και δημιουργικό κέντρο στον πυρήνα της χερσαίας Ελλάδας.
Η Λάρισα επιδιώκει να αναδειχθεί σε υπερτοπικής σημασίας αναπτυξιακό πόλο, πόλη του πολιτισμού, ελκυστικός χώρος διαβίωσης και δημιουργίας, να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής με εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης των πολιτών».
Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει το ευρύτερο κέντρο της πόλης έως τον δακτύλιο της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και τις σιδηροδρομικές γραμμές (συνοικίες Αγ. Αχιλλείου, Αγ. Σαράντα, Αγ. Νικολάου) καθώς και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και την συνοικία της Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης με έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα