Η EBRD ενισχύει τη χρηματοδότηση του εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ενισχύει τη στηριξή της στους Κύπριους εξαγωγείς και εισαγωγείς, με την παροχή ορίου διευκολύνσης για διεκπεραίωση εμπορικών συναλλαγών, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διευκόλυνσης των Εμπορικών Συναλλαγών (Trade Facilitation Programme - TFP) της ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα

με σχετική ανακοίνωση, η διευκόλυνση από την ΕΤΑΑ θα παρέχει εγγυήσεις υπέρ διεθνών εμπορικών τραπεζών, καλύπτοντας τον πολιτικό και εμπορικό κίνδυνο των συναλλαγών στις οποίες εμπλέκεται η Τράπεζα Κύπρου. Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου θα απολαμβάνει τα οφέλη των βραβευμένων προγραμμάτων τεχνικής συνεργασίας της ΕΤΑΑ στη χρηματοδότηση του εμπορίου.

Η κ. Lucyna Stańczak-Wuczyńska, Διευθύντρια της ΕΤΑΑ στον τομέα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, δήλωσε: «Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση και εμβάθυνση της δραστηριότητάς μας στην Κύπρο. Η ΕΤΑΑ θα δώσει ώθηση στο ενδοπεριφερειακό εμπόριο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη εμπορικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών στις οποίες επενδύουμε. Η επέκταση της εμπορικής δραστηριότητας αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων ευκαιριών ανάπτυξης καθώς και θέσεων εργασίας.»

Η κ, Libor Krkoška, Επικεφαλής των δραστηριοτήτων της ΕΤΑΑ στη Κύπρο, δήλωσε: «Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Τράπεζα Κύπρου, τον κορυφαίο εμπορικό τραπεζικό όμιλο στην Κύπρο, ως συμμέτοχο στο Πρόγραμμα Διευκόλυνσης των Εμπορικών Συναλλαγών της ΕΤΑΑ. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να διεύρυνει το δίκτυο των συνεργαζόμενων τραπεζών και να τονώσει τις εργασιακές σχέσεις με τις χώρες στις οποίες η τράπεζα επενδύει. Προσβλέπουμε σε μια καρποφόρα συνεργασία με τη Τράπεζα Κύπρου που θα στηρίζει τους εξαγωγείς και εισαγωγείς της Κύπρου

Σημειώνεται ότι Το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης των Εμπορικών Συναλλαγών της ΕΤΑΑ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη χρηματοδότηση των εξαγωγών κατασκευαστικών και τεχνικών υπηρεσιών στην Μέση Ανατολή και άλλες χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της κάλυψης του κινδύνου για εγγυητικές επιστολές όπως συμμετοχής σε διαγωνισμούς και Πιστής Εκτέλεσης καθώς και για τη χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανείων πριν από την εξαγωγή.

Ο κ. John Hourican, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, πρόσθεσε: «Ως συμμετέχων στο Πρόγραμμα Διευκόλυνσης των Εμπορικών Συναλλαγών της ΕΤΑΑ έχουμε ως στόχο να διευρύνουμε την υποστήριξή μας προς τις Κυπριακές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τους εξαγωγείς και εισαγωγείς μέσω του εκτεταμένου δικτύου τραπεζών που προσφέρει το Πρόγραμμα, για τις συναλλαγές στη Μέση Ανατολή και σε άλλες χώρες όπου η τράπεζα επενδύει. Με αυτό το βήμα, η τράπεζα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ της Κύπρου και άλλων χώρων, το οποίο θα ενισχύσει την τοπική οικονομία από την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη και νέων θέσεων εργασίας.»

Από την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2014, η ΕΤΑΑ έχει επενδύσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου των ορίων για τη διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα