Γιωργάλλας: Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ομογένειας

Τη θέση ότι στους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς που διανύουμε πρέπει με σοβαρότητα και συνέπεια να αξιοποιήσουμε επιτέλους τις δυνατότητες της κυπριακής ομογένειας εξέφρασε σήμερα από το βήμα του Συνεδρίου των Αποδήμων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας.

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Γιωργάλλας υπέδειξε ότι την ίδια ώρα το κυπριακό κράτος οφείλει να ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με τα προβλήματα των αποδήμων και προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται έστω και τώρα η δημιουργία

μιας αποτελεσματικής κρατικής υπηρεσίας, που θα μπορούσε να είναι ένα υφυπουργείο όπως προνοούσε και το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο θα αναλάβει να αξιοποιήσει και να βοηθήσει την κυπριακή ομογένεια σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους του Κυπριακού ανέφερε ότι θα πρέπει να σταθούμε σε ένα κυρίαρχο ερώτημα που έχει να κάνει με το γιατί το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα.

«Προφανώς γιατί η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να απολέσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που απέκτησε με την εισβολή και παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης δεν λύθηκε το Κυπριακό επειδή ούτε ο ΟΗΕ, ούτε κανένα ισχυρός είναι διατεθειμένοι να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της και να αποκαταστήσει το δίκαιο στην Κύπρο» είπε.

«Όμως δεν οδηγηθήκαμε εδώ και 41 χρόνια σε λύση στο Κυπριακό επειδή, ούτε στρατηγική που να ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις, υπήρξε διαχρονικά αλλά ούτε και όραμα αποδεκτό που να ενώνει το λαό. Αντιθέτως εδώ και 41 χρόνια ερίζουμε και διαφωνούμε μεταξύ μας ενώ η Τουρκία εργάζεται εντατικά και έχει πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής αλλά ένα δικοινοτικό θέμα το οποίο με την επέμβαση της το 1974 έλυσε, αποκαθιστώντας την ειρήνη στην Κύπρο. Η Άγκυρα κερδίζει δυστυχώς ερείσματα στο διεθνές περιβάλλον» πρόσθεσε.

Και εξήγησε πως ως εκ τούτου το συμπέρασμα είναι ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας δεν είναι να λύσει το Κυπριακό αλλά να του αλλάξει μορφή αποαναγνωρίζοντας την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργώντας δύο εθνικά κράτη στο νησί.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα η καλή θέληση της ε/κ πλευράς γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στις διαπραγματεύσεις την ίδια ώρα που η αντικατοχική αντίσταση του λαού μας τείνει να εξαλειφτεί και που η κινητοποίηση της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους δημιουργεί προβλήματα στην αποδοχή των δικών μας θέσεων. «Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και κερδίζει πολιτικά κεκτημένα είτε οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν στη λύση είτε χωρίς αυτή» συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε ότι η προσφυγή των Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους ενώ η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο καθιστούν Αθήνα και Λευκωσία ευάλωτες σε πιέσεις.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας σημείωσε ωστόσο ότι η συνεργασία της Κύπρου με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ρωσία την καθιστούν ένα ισχυρό παίχτη, και η ένταξη της χώρας στο ενεργειακό χάρτη αποτελεί επίσης ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

«Διανύουμε ήδη μια νέα φάση των διαπραγματεύσεων και επιβάλλεται αυτή τη φορά να μείνουμε μακριά από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες» ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι με ευθύνη κυρίως του κ. Έιντε έχει δημιουργηθεί μια υπέρμετρη αισιοδοξία ότι όπου να `ναι επίκειται λύση.

«Πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι και σοβαροί, να σταματήσουμε να ερίζουμε μεταξύ μας και στο εσωτερικό να αποκτήσουμε συνεννόηση, συναντίληψη, κοινή ευθύνη και ενότητα για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του λαού μας» συμπλήρωσε.

Ανέφερε τέλος ότι θέση του ΕΥΡΩΚΟ είναι ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 είναι ένα υπόβαθρο ενότητας το οποίο καθορίζει το περιεχόμενο της λύσης που όλοι αποδέχονται και πως η σωστή λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Πλέον η ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης αναδεικνύεται από όλους ως η βασική κυρίαρχη παράμετρος που επιζητεί η πλευρά μας και πάνω σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα διεκδικητική στρατηγική αξιοποιώντας τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ» σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα