Γιατί πάει Γενεύη ο Γκουτέρες

Το ερώτημα γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες να αφιερώνει τόσο χρόνο από την προσωπική του προσοχή σ’ ένα πρόβλημα 40 ετών, όπως το Κυπριακό και ορίζει άλλους για να χειριστούν μεγαλύτερες κρίσεις σ’ άλλα μέρη του κόσμου, κλήθηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Αφού διαφώνησε με την ανάλυση του Ισραηλινού δημοσιογράφου που έθεσε την ερώτηση, είπε πως ο ΓΓ, όπως κι οι προκάτοχοί του, επιλέγουν να εμπλέκονται σε συγκεκριμένες στιγμές σε κρίσεις, όταν βλέπουν ότι (τα πράγματα) είναι «σε ακτίνα

βολής» (συμφωνίας).

«Είναι σημαντικό ότι ο ΓΓ ένοιωσε πως ήταν σημαντικό να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στην προσπάθεια για να διευκολύνει τις συνομιλίες που ηγούνται ο κ. Έιντε κι ο κ. Φέλτμαν. Είναι σημαντικό που ο ΓΓ ήταν εκεί κι ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Αλλά, αν η παρουσία του είναι κρίσιμη για την επίλυση του θέματος, είναι σημαντικό γι’ αυτόν να βρίσκεται εκεί».

Ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε ότι το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζεται για πάρα πολύ χρόνο.
«Δεν υπάρχει συνεχιζόμενη σύγκρουση και αυτό είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ανθρώπινη τραγωδία και πόνος για τους κατοίκους της νήσου. Αν η παρουσία του ΓΓ μπορεί τελικά να επιλύσει αυτή τη σύγκρουση και να επουλώσει όλες τις πληγές, έχει κάνει τότε καλή χρήση του χρόνου του».

Διευκρίνισε πάντως, ότι παραμένει σε επαφή και με τους απεσταλμένους του σε άλλες κρίσεις κι αν κρίνεται αναγκαία αλλού η φυσική του παρουσία, θα είναι παρών.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, απαντώντας στο ερώτημα για τις προσδοκίες στον παρόντα γύρο, ιδίως για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Οι κ.κ. Έιντε και Φέλτμαν μίλησαν στους δημοσιογράφους χθες κι ο ΓΓ είναι καθ’ οδόν. Προφανώς θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση να επιλύεται, αλλά δεν θα εισέλθω προκαταβολικά σε λεπτομέρειες σ’ αυτό το σημείο» δήλωσε.

Τέλος, στο ερώτημα πόσες μέρες ο κ. Γκουτέρες σχεδιάζει να μείνει, ο κ. Ντουζαρίκ είπε «ας τον αφήσουμε να πάει πρώτα και μιλούμε όταν θα αναχωρεί».

Σύμφωνα με πηγή της Γραμματείας, ο ΓΓ προτίθεται να μείνει στον Κραν Μοντανά τουλάχιστον δύο μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα