Στα άκρα η αντιπαράθεση ΕΤΥΚ – Ελληνικής

Μπαρούτι και φωτιά χωρίζουν ΕΤΥΚ και Ελληνική Τράπεζα καθώς ούτε η μεσολάβηση του Υπουργείου Εργασίας δεν κατάφερε να αναστείλει την αυριανή απεργία στην Ελληνική.

Αφορμή είναι η μεταφορά 130 υπαλλήλων της Τράπεζας στη νέα εταιρεία

διαχείρισης προβληματικών δανείων, APS.

Δείτε εδώ.

Αρχικά η Τράπεζα συμφώνησε οι συνάδελφοι να μεταφερθούν στην νέα εταιρεία μέσα από μια συμφωνία με την ΕΤΥΚ, που το περιεχόμενο της θα ήταν στην ουσία εκείνο της απόσπασης ανεξάρτητα από ποιο θα ήταν το όνομά της.

Δυστυχώς, για άγνωστους σε εμάς λόγους υπήρξε υπαναχώρηση. Θέση την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά από την Ελληνική Τράπεζα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόσπαση είναι ανέφικτη.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας απέστειλε επιστολή στα δύο μέρη η οποία, όπως πληροφορείται το Σίγμα και έχει σημασία το λεκτικό, λέγει ότι:

Αναφέρομαι στα απεργιακά μέτρα στην Ελληνική Τράπεζα, τα οποία έχετε εξαγγείλει για την Παρασκευή 30/6/2017 και δεδομένου ότι η εργασιακή διαφορά δεν έχει συζητηθεί στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, όπως προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων, παρακαλώ να άρετε τα απεργιακά μέτρα και προσέλθετε σε διάλογο τη Δευτέρα, 3/7/2017 και ώρα 8:30 στο γραφείο μου.

Η ΕΤΥΚ επέμεινε στην απεργία και σε συνέχεια της εγκυκλίου της καταγγέλλει εκβιασμό και εκφοβισμό υπαλλήλων της τράπεζας από διευθυντική ομάδα:

- Γεγονός απαράδεκτο, αλλά ταυτόχρονα εξόφθαλμα παράνομο, ικανό από μόνο του να επιφέρει κλιμάκωση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.
- Η Οργάνωσή ανέθεσε στους νομικούς της συμβούλους τη διερεύνηση των καταγγελιών για λήψη ποινικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου.

Έγκυρες πηγές της Τράπεζας ανέφεραν στο Σίγμα ότι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας ζήτησε και έγινε τηλεδιάσκεψη, στην οποία μπορούσε να συμμετέχει όλο το προσωπικό της τράπεζας και να τον ρωτήσει ότι θέλει για το θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΤΥΚ απέτρεψε τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καθυστερήσεων να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη.
Εδώ και καιρό η Τράπεζα διαμηνύει ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία δεν θα απωλέσουν κανένα ωφέλημα και δικαίωμα, διαβεβαιώσεις που διαβιβάστηκαν και γραπτώς στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους με επιστολή που έλαβαν στις 8 Ιουνίου, δείγμα της οποίας βλέπουμε.

Η Τράπεζα, όπως λέγει παραχωρεί και επιπρόσθετα δικαιώματα από αυτά που προνοούνται από το νόμο όπως για παράδειγμα:

- Δέσμευση για την άνευ όρων επανεργοδότηση από την Τράπεζα, του προσωπικού που θα το θελήσει, με τους ίδιους όρους εργασίας, μεταξύ του 2ου και του 5ου χρόνου από την μέρα μεταφοράς.

- Χαμηλότοκα δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις με προνομιακούς όρους.
- Σε περίπτωση που θα ανακοινώσει σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης παρέχεται το δικαίωμα επαναπρόσληψης στην Τράπεζα ούτως ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στο σχέδιο.

- Δικαίωμα διεκδίκησης οποιασδήποτε νέας θέσης προκηρυχθεί στην Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα