Γ.Χαν: Η Τουρκία να απαντήσει αν θέλει ή όχι ένταξη στην Ε.Ε

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε, Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξη του στον αυστριακό Τύπο, τόνισε ότι «Η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία δεν είναι αυτή που θα συμβάλει στην ανάγκη μας για σταθερότητα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει στο «ανοιχτό ερώτημα» κατά πόσον είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ε.Ε., δεδομένου ότι η αβεβαιότητα προκαλεί ένταση στις σχέσεις της με την Ένωση.

Ο κ. Χαν αναφέρει ότι οι συλλήψεις χιλιάδων

πολιτών στην Τουρκία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα αρχές Ιουλίου έχουν ενοχλήσει κάποια ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Οι εξελίξεις μετά το πραξικόπημα “προκάλεσαν αρκετό εκνευρισμό σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης όσον αφορά την έκταση και την ταχύτητα του κύματος των συλλήψεων” είπε.

Σημείωσε ωστόσο, ότι ο ίδιος τάσσεται ενάντια στον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία κάτι που έχει ζητηθεί από κάποιους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

Αντιμέτωπη με την κριτική από την Ευρώπη, η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι διακατέχεται από αντιτουρκικά συναισθήματα και εχθρότητα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Ένωση έκανε σοβαρά λάθη σε σχέση με την αντίδραση της για το πραξικόπημα.

"Αν θέλεις να ενταχθείς στην Ε.Ε. θα πρέπει να εκπληρώσεις τα κριτήρια. Οι όροι δεν είναι προς διαπραγμάτευση", δήλωσε στην εφημερίδα.

Τουρκία θα πρέπει σύντομα να καταστήσει σαφές αν μπορεί και θέλει να αποδεχθεί τους όρους αυτούς. Αυτή η ανοιχτή ερώτηση προκαλεί ένταση στις σχέσεις της με την Ε.Ε." είπε ο Χαν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών συνομιλιών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη – τερματίζοντας τη συμφωνία για τη μετανάστευση η οποία συνέβαλε στον περιορισμό σημαντικού αριθμού μεταναστών που εισέρρεαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα – εξέφρασε την ανάγκη να χαμηλώσουν οι τόνοι, λέγοντας ότι "δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί ή θέλει να κάνει χωρίς την οικονομική στήριξη της Ε.Ε. στην μεταναστευτική κρίση".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα