Φθαλικές ουσίες σε παιχνίδια και παιδικά αντικείμενα

Φθαλικές ουσίες εντοπίστηκαν σε παιχνίδια και αντικείμενα παιδικής φροντίδας ύστερα από εργαστηριακή ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για συγκέντρωση φθαλικών ουσιών σε παιχνίδια και αντικείμενα παιδικής φροντίδας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της περί Χημικών Ουσιών Νομοθεσίας του 2010, το Τμήμα διενήργησε δειγματοληψίες σε παιχνίδια και αντικείμενα παιδικής φροντίδας που διατίθενται στην κυπριακή αγορά για διακρίβωση της περιεκτικότητας τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Μετά από εργαστηριακή ανάλυση των ληφθέντων δειγμάτων,

από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι σε παιγνίδια, οι συγκεντρώσεις φθαλικών εστέρων που ανιχνεύθηκαν ήταν πέραν των ορίων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι ουσίες όπως είναι ο φθαλικός δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρας (DEHP), ο φθαλικός διβουτυλεστέρας (DBP) και ο φθαλικός βενζυλοβουτυλεστέρας (BBP) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού παιχνιδιών και αντικειμένων παιδικής φροντίδας.

Επίσης, οι χημικές ουσίες φθαλικός δι-ισοεννεϋλεστέρας (DINP), φθαλικός δι-ισοδεκυλεστέρας (DIDP) και φθαλικός διοκτυλεστέρας (DNOP) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού παιχνιδιών και αντικειμένων παιδικής φροντίδας, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν από τα παιδιά στο στόμα.

Όπως σημειώνεται, “όλες οι πιο πάνω χημικές ουσίες χαρακτηρίζονται ως τοξικές για την αναπαραγωγή και τα παιχνίδια και τα αντικείμενα παιδικής φροντίδας που τις περιέχουν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού, δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά”.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία άμεσης απόσυρσης των μη συμμορφούμενων προϊόντων από την κυπριακή αγορά.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο κάτω προϊόντα στην Κυπριακή αγορά να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα