«Φωτιά» σε στελέχη της ΑΤΗΚ βάζει ο Γενικός Ελεγκτής

Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή μπαίνουν στελέχη της ΑΤΗΚ, καθώς σε σχετική έκθεση που κατάρτισε, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εντοπίζει «σοβαρό θέμα ενδεχόμενης διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας» σε σχέση με τον αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή Μιχάλη Αχιλλέως.

Ο κ. Μιχαηλίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς ενδεχομένως να προκύπτει θέμα διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας, όπως και ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων και παραβίασης αρχών δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης», με την οικονομική διευθύντρια του οργανισμού να αναφέρεται

στην έκθεση σε σχέση με ενδεχόμενη απόκρυψη στοιχείων, «ακόμη ένα, εξίσου σοβαρό θέμα, το οποίο όμως ενδεχομένως να έχει και ποινική πτυχή».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στην έκθεση, όσον αφορά στην υπόθεση του αναπληρωτή ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, καταγράφεται ότι η Cyta Global Hellas, απέκτησε το 2014 το 33,33% της Synapsecom Telecoms ΑΕ έναντι €333.333 με σκοπό τον τομέα των Data Centers, ενώ ακολούθησαν αυξήσεις κεφαλαίου, όπου η θυγατρική της ΑΤΗΚ έβαλε στη Synapsecom Telecoms ακόμα €100.000 και έδωσε δάνειο €50.000. Η Synapsecom Telecoms το 2015 είχε συσσωρευμένες ζημιές ύψους €470.000.

«Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της CytaGlobal Hellas και σημερινός αναπληρωτής ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής φαίνεται να έχει ιδιάζουσα σχέση με τον πρώην και τον νυν γενικό διευθυντή της εταιρείας Synapsecom Telecoms ΑΕ. Θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα ενδεχόμενης διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας. Αφού ληφθούν οι απαντήσεις της ATHK, η υπηρεσία μας θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τη σχετική έκθεση.

Εξάλλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, έθεσε θέμα το 2012 προς διερεύνηση σχετικά με ενδεχόμενη απρεπή/ επιλήψιμη ενέργεια εκ μέρους του νυν αν. ΑΕΔ (τότε ανώτερου διευθυντή), ο οποίος τη δεδομένη χρονική περίοδο ήταν διευθυντής της Cyta Hellas, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τις εταιρείες Vestitel με συμφωνίες μερικών εκατομμυρίων και δεσμεύσεις μέχρι 2037, Synapsecom και Med Nautilus (κύριος συνεργάτης υποδομών οπτικών ινών), οι οποίες έχουν σχέση με ένα εκ των δύο πιο πάνω προσώπων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για το θέμα λήφθηκαν γνωματεύσεις από τον νομικό σύμβουλο της Αρχής και από ιδιώτη νομικό σύμβολο, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε ιδιάζουσα σχέση, λόγω του ότι η Cyta Hellas είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και δεν τυγχάνει εφαρμογής ο περί Γενικών Αρχών Διοικητικού Δικαίου Νόμος, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής.

«Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι η Cyta Hellas είναι εξολοκλήρου θυγατρική και πλήρως εξαρτωμένη της ΑΤΗΚ, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να λήφθηκε υπόψη από τους νομικούς συμβούλους», επιβεβαιώνει ο ίδιος.

Τονίζεται, δε, ότι το συγκεκριμένο στέλεχος «πάντοτε είχε την ιδιότητα του υπαλλήλου της ΑΤΗΚ και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως ένας υπάλληλος της Αρχής μπορεί να παραβιάζει τις γενικές αρχές διοικητικού δικαίου όταν του ανατίθεται να εκπροσωπήσει την Αρχή σε μία εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ειδικά μάλιστα όταν η εταιρεία αυτή ανήκει κατά 100% στην ΑΤΗΚ». Όσον αφορά την εταιρεία Vestitel, αναφέρεται ότι «η Cyta Hellas προέβη το 2012 σε ενοικίαση χωρητικότητας με κόστος €1,3 εκατ., πλέον 2,7% ετήσιο κόστος συντήρησης για περίοδο 15 ετών. Επίσης, το 2015 επεκτάθηκε η χρονική διάρκεια της ενοικίασης για επιπλέον 10 χρόνια (μέχρι 2037) έναντι ποσού €240.000».

Keywords
Τυχαία Θέματα