Φονική σύγκρουση στα κατεχόμενα

Νταλίκα καταπλάκωσε σχολικό λεωφορείο χθες το πρωί, στον επαρχιακό δρόμο Κερύνειας - Δικώμου
Το τραγικό συμβάν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα, με πολλούς να ασκούν κριτική στην ψευδοκυβέρνηση για τη μη αλλαγή της ώρας και για την κακή κατάσταση των δρόμων

Τρεις νεκροί και επτά σοβαρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης, η οποία σημειώθηκε χθες το πρωί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στον επαρχιακό δρόμο Κερύνειας - Δικώμου, μεταξύ νταλίκας και μικρού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν μαθητές. Τα θύματα είναι δύο δεκαεξάχρονες μαθήτριες,

οι οποίες κάθονταν στις μπροστινές θέσεις του λεωφορείου, καθώς και ο 57χρονος οδηγός του Ντενκτάς Μουτλουέλ. Στο λεωφορείο επέβαιναν συνολικά δέκα άτομα.

Τρεις στην Εντατική
Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή έδιναν, μέχρι την ώρα που συντασσόταν το ρεπορτάζ, ένας 15χρονος μαθητής καθώς και η 53χρονη σύζυγος του οδηγού του μικρού λεωφορείου, λόγω των σοβαρών εσωτερικών τραυμάτων σε ζωτικά όργανα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου «υπουργού υγείας» Φαΐζ Σουτσιούογλου, οι οποίες μεταδόθηκαν αργά χθες το απόγευμα από τα κατεχόμενα και το «κρατικό νοσοκομείο» Μπουρχάν Ναλμπάντογλου της Λευκωσίας, όπου νοσηλεύονται και οι επτά τραυματίες της μετωπικής σύγκρουσης, οι τέσσερεις εξ αυτών βρίσκονται σε κανονικούς θαλάμους και έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Πρόκειται για μαθητές, δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 16 έως 18 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο χειρουργικό, το ορθοπεδικό και το τμήμα εγκεφαλικών παθήσεων.

Οι υπόλοιποι τρεις, είπε, μεταξύ των οποίων και οι προαναφερόμενοι δύο, βρίσκονται στην εντατική. Το τρίτο άτομο στην εντατική είναι μια 17χρονη μαθήτρια με σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, η οποία όμως επικοινωνεί με το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Σουτσιούογλου.

Οι συνθήκες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονταν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο οδηγός παρέλαβε τα παιδιά από το χωριό Χάρτζια της Επαρχίας Κερύνειας και, προκειμένου να αποφύγει την πυκνή τροχαία κίνηση που επικρατεί στους δρόμους της περιοχής, πήρε τον ορεινό δρόμο (Δικώμου - Κερύνειας) έτσι ώστε να πάρει τα παιδιά το συντομότερο στον προορισμό τους.

Ο δρόμος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, λόγω του ότι είναι ορεινός και κοντά στα λατομεία που βρίσκονται στις παρυφές του Πενταδακτύλου, χρησιμοποιείται κυρίως από φορτηγά και γι' αυτό έχει μεγάλες λακκούβες. Λόγω του σκότους, νταλίκα η οποία έστριψε από στροφή προκειμένου να μπει σε λατομείο δεν πρόσεξε το μικρό λεωφορείο και το καταπλάκωσε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «αστυνομίας», την νταλίκα οδηγούσε ο 25χρονος Σαφά Γκιουνγκιόρ, ο οποίος, αφού έτυχε των Πρώτων Βοηθειών, συνελήφθη από την ψευδοαστυνομία.

Επέστρεψε άρον - άρον ο Ακιντζί
Εν τω μεταξύ, με μήνυμα στο Twitter η «προεδρία» των κατεχομένων ανακοίνωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα επέστρεφε εσπευσμένα χθες το απόγευμα στα κατεχόμενα, ακυρώνοντας το χθεσινοβραδινό πρόγραμμα επαφών του στο πλαίσιο της έβδομης διάσκεψης του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία θα επέστρεφε κανονικά σήμερα το πρωί στις εννιά.

Νωρίτερα ο κ. Ακιντζί έγραψε πάλι με μήνυμα στο Twitter: «Ο πόνος μας είναι μεγάλος. Χάσαμε τα παιδιά μας σε τροχαίο. Ο πόνος των οικογενειών τους και των φίλων τους είναι και δικός μας πόνος. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ενώ ανακοινώθηκε επίσης ότι αναβλήθηκε και ο τελικός κυπέλλου στο μπάσκετ, λόγω του τραγικού δυστυχήματος.

Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον πόνο των οικείων των θυμάτων και ευχήθηκε άμεση ανάρρωση στους τραυματίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Οζγκιουργκιούν ακύρωσε τη μετάβασή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πήγαινε για να δώσει διάλεξη σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και σε όλη τη «χώρα» εξέφρασε με δικό της γραπτό μήνυμα και η «πρόεδρος» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ. «Το τροχαίο μάς έχει γεμίσει με πολύ πόνο», ανέφερε σε μήνυμά του ο μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι.

«Μαύρισε» το facebook
Πολλοί Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αλλά και απλός κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν το «μαύρο» ως εικόνα προφίλ, ως ένδειξη συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων. Σε κάποιες από τις αναρτήσεις με φόντο το μαύρο αναγραφόταν μάλιστα «πεθάναμε αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμα», ενώ μαύρο έγινε και το προφίλ του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι σε πολλές από τις αναρτήσεις αναφερόταν πως η κατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου είναι πάρα πολύ κακή εξαιτίας των λατομείων που υπάρχουν.

Συλλυπητήρια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το δυστύχημα στον Πενταδάκτυλο, όπως επίσης και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειας των θυμάτων, ενώ παράλληλα ευχήθηκε δύναμη στους τραυματίες.

Εξάλλου, νωρίτερα σε μήνυμά του, επίσης στο Twitter, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε γράψει ότι η Κυβέρνηση είχε προσφερθεί να βοηθήσει όπως μπορεί, εάν της ζητηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά, και πρόσθεσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού. Τη θλίψη τους για το τραγικό δυστύχημα εξέφρασαν μέσω ανακοινώσεών τους και κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ευθύνες στην ψευδοκυβέρνηση
ΕΝ ΤΩ μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το τραγικό δυστύχημα, με πολλούς να ασκούν κριτική και να ζητούν ρύθμιση της ώρας, καθώς η παραμονή στη θερινή ώρα θεωρείται, μαζί με την κακή κατάσταση του επαρχιακού δρόμου που έγινε το δυστύχημα, ως οι κύριες αιτίες για το τροχαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα του δυστυχήματος, 07.10 στα κατεχόμενα, δηλαδή 06.10 στις ελεύθερες περιοχές, μόλις είχε αρχίσει να χαράζει.

Ειδικότερα, τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών KTOEÖS, KTÖS και DAÜ-SEN θεώρησαν υπεύθυνη για το δυστύχημα την «κυβέρνηση», την οποία χαρακτηρίζουν «κούκλα», δηλαδή υποχείριο, και υπεύθυνη για το έγκλημα. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κακίζουν την κατάσταση στους δρόμους, την έλλειψη ελέγχου στα οχήματα που μεταφέρουν κάθε μέρα πολίτες, τη μη λήψη μέτρων για την πρόληψη οδικών δυστυχημάτων και ζήτησαν την παραίτηση της «κυβέρνησης». Την παραίτηση της «κυβέρνησης», γράφοντας «ξέρουμε τον δολοφόνο», ζήτησε με ανακοίνωσή της και η πλατφόρμα «Αλληλεγγύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα