Επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο Φιντέλ έφυγε από τη ζωή αλλά θα βρίσκεται για πάντα: Στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών σε όλο τον πλανήτη. Στη φλόγα της αντίστασης των καταπιεσμένων που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους. Στη δύναμη όσων παλεύουν με πάθος για να διεκδικήσουν το αδύνατο, προκειμένου να πάψουν να ζουν το αδιανόητο. Γυρνώντας έτσι το τροχό της ιστορίας».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην εκδήλωση στην μνήμη του εκλιπόντος Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας.

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κομαντάντε Φιντέλ παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημείωσε ότι όπως ο κουβανικός έτσι και ο ελληνικός λαός δε δίστασε σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει κόντρα σε ισχυρούς και παντοδύναμους αντιπάλους, για να διεκδικήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, την αξιοπρέπεια και το δίκιο του. Και θύμισε ότι το σύνθημα της Επανάστασης του 1821 ήταν το «Ελευθερία ή Θάνατος», ενώ το σύνθημα της Κουβανικής Επανάστασης το 1959 ήταν «Πατρίδα ή Θάνατος».

«Στα χνάρια του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, παρέα με τον Τσε, ο Φιντέλ μετέτρεψε την Κούβα από μια ακόμα δικτατορία σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και αξιοπρέπειας. Και αφήνει πίσω πολύτιμη κληρονομιά στον κουβανικό λαό: στην παιδεία, στη εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στην υγεία, στο επίπεδο των επιστημών και του πολιτισμού» αλλά και σε όλους τους λαούς τόνισε.

Δίδαξε, ταυτόχρονα, υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας ότι «η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό είναι μια μάχη διαρκής και απαιτεί μεγάλες θυσίες, όπως αυτές που με ηρωισμό καταβάλετε, τα δύσκολα χρόνια του εμπάργκο, που επιβλήθηκε στη χώρα σας ως διαρκής εκβιασμός και ως τιμωρία. Και μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς του δικούς μας δυνάστες. Την απάνθρωπη λογική των νόμων της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού.»

Το παράδειγμα του Φιντέλ, κατέληξε, συντροφεύει τον ελληνικό λαό στον αγώνα που δίνει για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα