Τζόνσον: Δίνουμε τις μισές βάσεις σε περίπτωση λύσης

Σχεδόν τη μισή έκταση των Βρετανικών Βάσεων είναι διατεθειμένο να προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

Ο κ. Τζόνσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», επαναλαμβάνει την πρόταση της Βρετανίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι Βάσεις συμβάλλουν, όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου

Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Τονίζει, δε, ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές (σσ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί), ενώ επισημαίνει ότι όλοι θέλουν να δουν τη διαδικασία να έχει ένα αίσιο τέλος.

Ο κ. Τζόνσον, ο οποίος έφθασε αργά χθες βράδυ στην Κύπρο, αρχίζει σήμερα διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι προσβλέπει στις συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, αρχίζουν στις 9:00 με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ το μεσημέρι θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, ο κ. Τζόνσον θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Βρετανός υπουργός θα έχει επίσης συνάντηση και με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το νησί, ο κ. Τζονσον, ζήτησε από τους ηγέτες των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ακόμα περισσότερη ευελιξία και δημιουργικότητα.

Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση, τόνισε καλωσορίζοντας παράλληλα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Τζόνσον χαιρέτισε την αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα, καθώς και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.

Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ανέφερε, πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως την τρέχουσα διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί ούτως ώστε να επέλθει διαρκής ειρήνη στην Κύπρο.

Στη δήλωσή του επισήμανε εξάλλου ότι η χώρα του έχει μία δυνατή και σημαντική σχέση με την Κύπρο, η οποία, όπως συμπλήρωσε, πιστεύει ότι «θα ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα