Φ.Μογκερίνι: Δεν συζητάμε για κυρώσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σήμερα ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στο εξωτερικό έργο της ΕΕ, δήλωσε προσερχόμενη στο Συμβούλιο η Ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ξεκαθάρισε ότι οι 28 δεν θα αποφασίσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

,

"Πρώτα απ `όλα θα ενημερώσω τους αρχηγούς κρατών σχετικά με την πορεία των εργασιών για το έργο μας σε σχέση με την λεγόμενη εξωτερική συνεργασία για τη μετανάστευση, για τα πρώτα αποτελέσματα για τις συμβάσεις σε σχέση με το επενδυτικό σχέδιο με την Αφρική και το έργο που κάνουμε με χώρες όπως το

Αφγανιστάν και άλλες", σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Θα κάνω μια εισαγωγή στη συζήτηση σχετικά με τη Ρωσία σήμερα το βράδυ όπου πιστεύω ότι η προσέγγιση που έχω ετοιμάσει με τους υπουργούς Εξωτερικών, βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ της σταθερότητας και του διαλόγου και αυτό θα είναι που θα μας κρατήσει όλους μαζί. Η ενότητα συνεχίζει να είναι το ζητούμενο στην ΕΕ", σχολίασε η Φ.Μογκερίνι.

Στη συνέχεια δήλωσε πως θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και την προσπάθεια που κάνει η ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι, καθώς και με τους βασικούς παίκτες σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

"Αύριο θα έχουμε ένα πολύ σημαντική συζήτηση για την εμπορική πολιτική μας, για την συμφωνία Ceta, η οποία είναι ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής και εξωτερικής μας πολιτικής", συμπλήρωσε.

Κληθείσα να διευκρινίσει δηλώσεις του Προέδρου Τουσκ για το θέμα των κυρώσεων της Ρωσίας για τη Συρία, σημείωσε πως "δεν είναι ένα θέμα προς συζήτηση σήμερα. Ούτε ήταν με τους υπουργούς Εξωτερικών πριν από τρεις ημέρες στο Λουξεμβούργο".

Ξεκαθάρισε πάντως ότι όλες οι επιλογές είναι πάντα ανοιχτές, αλλά, όπως είπε "σήμερα η υπόθεση είναι να διατηρήσουμε τα διπλωματικά κανάλια ανοιχτά για την κατάπαυση του πυρός ώστε να καταφέρουμε να φθάσουμε σε τραυματίες, στους ανθρώπους που πεθαίνουν στο έδαφος και να δημιουργήσουμε τον πολιτικό χώρο για την επίλυση της κρίσης. Είναι μια διπλωματική εργασία που έχουμε στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα