Σουλτς: Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει τακτική στη Συρία

"Η ανακοίνωση για την ενεργοποίηση στο άμεσο μέλλον του άρθρου 50, σημαίνει ότι το άρθρο 50 δεν έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Έτσι, καμία διαπραγμάτευση χωρίς ειδοποίηση και ελπίζω ότι η Τερέζα Μέι θα περάσει αυτό το μήνυμα σε εμάς και θα ενεργοποιήσει σύντομα το άρθρο 50 και ότι θα αποδεχθεί ότι ούτε τα κοινοτικά όργανα ούτε τα κράτη μέλη θα διαπραγματευτούν πριν από το άρθρο 50 ενεργοποιηθεί", ξεκαθάρισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς

να σχολιάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία, ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε πως "οι κυρώσεις υπάρχουν και εφαρμόζουμε κυρώσεις περισσότερο από δύο χρόνια νομίζω ήδη. Οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και να συνεχίσουν να επιβάλλονται μέχρι η συμφωνία Μινσκ να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου και να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη".

Συμπλήρωσε όμως ότι "η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, υποχρεούται να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και να μην σπάει διεθνείς κανόνες και αυτό είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στη Συρία, ως εκ τούτου η έκκληση προς τη Ρωσία είναι να κάνει κάθε δυνατό βήμα για να έρθει το τέλος της βίαιης αντιπαράθεσης στην περιοχή και να αποκατασταθεί πλήρως η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο όλων των συνομιλιών για προς το παρόν", τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή πρόοδος, αλλά η ατμόσφαιρα είναι πιο εποικοδομητική από το αναμενόμενο. Επίσης, συμπλήρωσε, ότι "η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στη Συρία, όπως συμβαίνει προς το παρόν - να μην δίνει πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πλέον ευάλωτους πολίτες εκεί,και να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και τις ΜΚΟ να βοηθήσουν τους ανθρώπους".

"Αυτό είναι ένα ενάντια σε όλους τους διεθνείς κανόνες. Χθες η ρωσική κυβέρνηση μου φάνηκε ανοιχτή για έναν εποικοδομητικό διάλογο και αυτό είναι ό, τι χρειαζόμαστε", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα