Κάτι αλλάζει στο ΥΠΕΞ – Ποιος ο ρόλος Βρετανών

Αναγγελία για κλείσιμο πρεσβείας της ΚΔ αλλά και για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους που αφορά το ΥΠΕΞ έκανε ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ο ΥΠΕΞ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην παρουσία και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,ανακοίνωσε εξάλλου πως το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα τερματιστεί η αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πράγα. Υπενθύμισε πως τέσσερις πρεσβείες ανέστειλαν τις εργασίες τους μέχρι να προκύψουν καλύτερες ημέρες στην οικονομία.

Εν

τω μεταξύ, ανέφερε, μας έτυχαν δυο απαραίτητες ανάγκες, το άνοιγμα πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία και στον Καναδά, αφού έκλεισε το προξενείο στο Τορόντο.

Είπε πως η πρεσβεία στην Οττάβα εξυπηρετεί διπλό σκοπό, αφού εκπροσωπείται πλέον πολιτικά το ICAO “και ταυτόχρονα μοιραζόμαστε με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και `Εργων την Πρεσβεία για να έχουμε και εκπρόσωπο της Πολιτικής Αεροπορίας”.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε εξάλλου πως έχει γίνει μια μελέτη από Βρετανούς συμβούλους για πλήρη διοικητική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εξωτερικών, για την υλοποίηση της οποίας δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Είπε πως έχουν ήδη ξεκινήσει την αναδιάρθρωση των διευθύνσεων και των τμημάτων, και πως γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων.

Σε ό,τι αφορά τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “πάντα η πολιτική μας ήταν η πολιτική της αγοράς ακινήτων και ουδέποτε διαφωνήσαμε με την επένδυση ακινήτων”.

Αλλά για να κάνεις αγορά ακινήτου ή θα διαθέτεις το ρευστό ή θα δανειστείς και το Υπουργείο Οικονομικών θέτει δικαιολογημένα τους περιορισμούς του λόγω της έκτακτης οικονομικής κατάστασης που επιβάλλει προσοχή, ανέφερε.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών ανέρχεται σε 80.687.906 ευρώ από τα οποία 70.611.648 αφορούν τακτικές δαπάνες (24.505.218 για τη διοίκηση και 46.106.430 για εξωτερικές υπηρεσίες) και 10.076.258 αναπτυξιακές δαπάνες (8.776.228 για τη διοίκηση και 1.300.030 για τις εξωτερικές δαπάνες).

Ποσοστό 25,75% του προϋπολογισμού του Υπουργείου (20.630.665 ευρώ) αφορά τα συνολικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών (μισθοί επιτόπιου προσωπικού, λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης), 19,40% (15.650.000 ευρώ) την υποχρεωτική συνεισφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και 15,86% (12.799.567) τους μισθούς αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τα πραγματικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών μειώθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 15% σε σχέση με το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας που αναλήφθηκε αυτοβούλως από το Υπουργείο το 2013 για να υπάρξει περιορισμός των δαπανών. Είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών απέδειξε ότι μπορεί με όλους τους περιορισμούς που έχουν γίνει να κάνει την ίδια δουλειά.

Επεσήμανε πως η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου το 2017 οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 1,1 εκ. της συνεισφοράς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και στη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ιορδανία και το Λίβανο (2,3 εκ κατανεμημένα από το 2016 μέχρι το 2019). Υπενθύμισε πως όταν η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις ευρώ, η Κύπρος είπε πως δεν πρόκειται να καταβάλει το ποσό που της αναλογεί στην Τουρκία και προσφέρθηκε να το καταβάλει για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία και το Λίβανο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του οι οποίοι, όπως είπε, υπό τις πιο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες κατόρθωσαν όχι μόνο να επιτελέσουν αποτελεσματικά το καθήκον τους και το ρόλο τους για την εξωτερική πολιτική και για το εθνικό μας ζήτημα, αλλά και να αναπτύξουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, υλοποιώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Σημείωσε πως αναφέρεται στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που θα έχουν, όπως σημείωσε συνέχεια με τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας, Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου και Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ανάδειξε εκ νέου την ανάγκη το ΥΠΕΞ να διαμορφώνει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, χωρίς υπερβολές, στη βάση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και μέσα από την σταθερή τήρηση αρχών.

Είπε πως θα πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το γεγονός ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά και το ότι είχε και διατηρεί σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις γειτονικές μας χώρες.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε πως η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά πως μέσα στις σημερινές συνθήκες με τις τρομακτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την κυβέρνηση.

Είπε πως πολλές πρεσβείες μας λειτουργούν μόνο με ένα πρέσβη και πως χρειάζονται σοβαρά κονδύλια που να επιτρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκπροσωπείται σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό. Παράλληλα ανέφερε πως ανέμεναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε πραγματικά να καταστεί γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής. Επεσήμανε πως οι προϋπολογισμοί του ΥΠΕΞ παραμένουν προϋπολογισμοί λιτότητας για ένα ευαίσθητο Υπουργείο το οποίο έχει και την ευθύνη διαφώτισης για το Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα